Irodát nyitott Kolozsváron az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank

Az erdélyi kis- és középvállalkozások támogatását szeretnék erősíteni az iroda megnyitásával.

Irodát nyitott Kolozsváron az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Ez az első kirendeltség, melyet egy nemzetközi pénzügyi intézmény nyit az erdélyi fővárosban.Fotó: Emerging Europe

„Az új kolozsvári irodánk megnyitása a Románia iránti elkötelezettségünket bizonyítja. Közvetlen és közvetett befektetésekkel, valamint tanácsadással romániai cégek százait támogattuk, most pedig az erdélyi vállalkozások támogatását szeretnénk fokozni” – nyilatkozta Charlotte Ruhe, az EBRD Közép- és Dél-Kelet-Európáért felelős igazgatója.

A pénzintézet kolozsvári irodája elsősorban kis- és középvállalkozásokat fog támogatni tanácsadással, képzésekkel és a finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás megkönnyítésével. Ez javarészt az Európai Unióval közösen finanszírozott Advice for Small Businesses (ASB) programon keresztül történik majd. Mostanáig körülbelül 900 romániai kis- és középvállalkozás volt az ASB haszonélvezője.  

Az EBRD-t 1991-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a kelet-európai országokban nyújtson támogatást a piacgazdaság kiépüléséhez. Az elmúlt években a pénzintézet tevékenységének súlypontja átkerült Észak-Afrikába és a Közel-Keletre. Romániában az EBRD 488 projektet finanszírozott 9,7 milliárd euró értékben.

Kapcsolódók

Kimaradt?