Hiánypótló kezdeményezés Kolozsváron: énekkel az édesanyák és csecsemőik mentális egészségéért

A szülés utáni depresszió zenés kezelését honosítaná meg Kolozsváron az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a University College London (UCL) és a Kolozsvári Kulturális Központ közös projektje. Magyar csoport is indul, Bertóti Johanna költő, dalszerző vezetésével.

Bár a szülés utáni rossz közérzet, az úgynevezett posztpartum depresszió az újdonsült anyák mintegy 13-30 százalékát érinti, erről mégis kevés szó esik Erdélyben, és az erre vonatkozó statisztikai adatok is teljesen hiányoznak Romániában. Az anyák nem tudják, kihez forduljanak, szégyellnek is a problémáról beszélni, hiszen a kisbabájuk megszületése kellene legyen életük legboldogabb periódusa, ám sokan mégsincsenek jól. Külföldön már vannak jól bejáratott módszerek a posztpartum depresszió nem klinikai úton történő kezelésére, ám Romániában, és Erdélyben ezek teljesen hiányoznak. A Kolozsvári Kulturális Központ éppen emiatt új kísérletbe kezdett, és egy, az Egyesült Királyságban már bevált módszert akarnak elhozni Kolozsvárra, vagyis, kulturális és művészeti tevékenységek, zene segítségével akarják javítani az anyák általános mentális és fizikai jólétét, egy tízhetes foglalkozás során.

A kísérleti projekt keretében tartós lehangoltsággal és szorongásos tünetekkel küzdő anyákat egy olyan kutatásban való részvételre hívják, amely során kiscsoportos tevékenységek során, csecsemőikkel együtt tapasztalhatják meg a közös éneklés és zene jótékony hatásait. A csapatot az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a University College London (UCL) és a Kolozsvári Kulturális Központ kutatói és munkatársai alkotják, a kutatás vezetője elsősorban a WHO, míg a UCL kutatási partnerként adatokat gyűjt és azokat elemzi. A kutatás a kiscsoportos, énekes-zenés foglalkozásokat tanulmányozza, amelyek a posztpartum depresszióra utaló tünetekkel, tehát tartós szorongással és rossz közérzettel küzdő édesanyákat célozza.

Ugron Hanna projektmenedzser megkeresésünkre elmondta, a projektben azt tesztelik, hogy hogyan vezethetőek be Romániába Európa-szinten már tesztelt, klinikai hatékonyságukat bizonyított programok, amelyek a kulturális és művészeti tevékenységek segítségével igyekeznek a mentális egészségre jótékonyan hatni. Mint mondja, tulajdonképpen az Egyesült Királyságban már bevált és számos tanulmánnyal bizonyított beavatkozást próbálnak ki Kolozsváron is, az úgynevezett Melodies for Mums metódust, vagyis azt, hogy a közös énekes-zenés foglalkozásokkal hogyan csökkenthetik a stresszt. Kolozsváron két csoporton tesztelik a módszert, lesz egy magyar és egy román nyelvű csoport is, az édesanyák pedig ennek keretében tíz héten keresztül, heti egy órában énekekkel, dallamokkal fognak megismerkedni, egy erre kiképzett tanár segítségével. A kutatások szerint ezek a tevékenységek jótékony hatással vannak mind az anyákra, mind pedig a kisbabákra. Ugron Hanna elárulta, jelenleg az anyukák toborzása folyamatában vannak, mivel minimum nyolc anyával kezdik el csoportonként a projektet.

A tabusítás, stigmatizáció ellen is küzdenek

„Az eddigi tanulmányokból úgy tűnik, hatalmas jelentősége van ezeknek az óráknak az anyák számára, azt látjuk, hogy a módszer Angliában már működik, és igazából azt akarjuk tesztelni, hogy hogyan lehet átvenni, szükség szerint a helyi igényekhez alakítani a máshol már bevált eszközöket, és elhozni ezeket a romániai közösség számára. A cél az, hogy a kulturális, művészeti tevékenységeket és az ezek által termelt értékeket eszközként használjuk arra, hogy az általános mentális és fizikai jólétét javítsuk a résztvevőknek” – magyarázta a projektmenedzser.

Mint mondja, azért is fontos a kísérlet, mert a szülés utáni depresszió eleve egy nagyon érzékeny téma, alig jelennek meg róla statisztikák, nagyon nehéz beszélni róla, tabuként kezeljük, és a projekt ennek leküzdésében is segítene. Hozzátette, az anyák mentális állapotáról Erdélyben alig esik szó, és akkor is, ha egy anyát nem diagnosztizálnak, kihívásokkal terhelt perióduson van túl a szülés után, amit fel kell dolgozni.

Ugron Hanna fontosnak tartja azt is, hogy a projekt által egy társadalmi szintű párbeszédet kezdeményezzenek a témáról, hiszen a projekt dokumentációjának előkészítése során azzal a ténnyel szembesült, hogy egyáltalán nincsenek a posztpartum depresszióra vonatkozó statisztikáink Romániában. Mint mondja, külföldi kutatások szerint a szülés utáni tartósan rossz közérzet az újdonsült anyák mintegy 13-30 százalékát érinti, és a kutatások azt is igazolták, hogy ha az anyák rendszeresen énekelnek babájuknak, jelentősen csökken vagy teljesen megszűnik rossz közérzetük, jobbá válik az önértékelésük, javul a kedélyállapotuk és jobbá válik a baba és anya közötti kapcsolat is.

Bertóti Johanna vezeti a magyar nyelvű csoportot

Ugron Hanna arról is beszélt, hogy az eredmények azt mutatják, hogy sokkal pozitívabb és hosszabban tartó hatása van ezeknek a csoportos zenei tevékenységeknek az anya és a baba életére, mint a farmakológiai beavatkozásoknak. „Én úgy érzem, nagyon sok kihívása van ennek a kísérleti projektnek, de szerintem hiánypotló és nagyon fontos kezdeményezés, mert az ilyen kiscsoportos találkozások során az anyák kapcsolódni tudnak más anyákkal és babákkal, kicsit felszabadulnak, kikapcsolódnak. A babák közérzetére pedig bizonyítottan nagyon jó hatással van a közös éneklés, a ritmus, az együtt zenélés, és eleve az anyák felszabadult hangulata, mentális jóléte is nagyon fontos számukra” – mondta.Bertóti Johanna | fotó: Bertóti Johanna alkotói Facebook-oldala

A magyar nyelvű énekes műhelyfoglalkozásokat Bertóti Johanna dalszerző-énekes, költő, műfordító és dramaturg vezeti, aki a projekt megvalósítása érdekében részt vett a Breathe Arts Health Research által szervezett speciális képzésen, amely művészeti és tudományos tevékenységeket állít az egészségügyi ellátás szolgálatába és többéves tapasztalattal rendelkezik az anyák és babáik számára szervezett közösségi programok megvalósításában is.

Az anyáknak az egész program alatt igyekeznek lehetővé tenni a mentálhigiénés, pszichológiai tanácsadást, amennyiben ezt igénylik, a kiscsoportos műhelyfoglalkozásokra pedig Kolozsváron, a Planetárium Kids terében kerül sor, csoportonként 8-12 anyuka és kisbabája részvételével, tíz héten keresztül, hetente egyszer. A magyar nyelven zajló tevékenységeket június 13. és augusztus 16. között szervezik meg. Az egy órás foglalkozásokon való részvétel ingyenes, és nincsen szükség hozzá semmilyen előzetes zenei vagy énektudásra, jelentkezni pedig május 22-ig itt lehet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?