banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Lengyelország is kivonul a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból

Egyhangúlag megszavazta a lengyel szenátus is csütörtökön azt a törvénytervezet, amelynek értelmében Lengyelország kivonul a moszkvai székhelyű Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC). Románia még május végén döntött ugyanerről.

A most az államfő elé kerülő jogszabályt a 100 fős felsőházban 97-en támogatták, senki sem adott le ellen-, illetve tartózkodó szavazatot, három képviselő nem volt jelen.

A parlamenti előkészítés során a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is Ukrajna megtámadásával hozták összefüggésbe a lépést, és politikai gesztusnak minősítették. Piotr Patkowski pénzügyminiszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy a Moszkvával szembeni szankciók idején a bank ezek elkerülését segítheti elő.A Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank székhelye Moszkvában | Fotó: IBEC/Facebook

Április elején Csehország lépett ki az 1964-ben alapított IBEC-ből, amely az egykori KGST elszámoló és finanszírozó bankja volt, és központja Moszkvában van. A pénzintézet részvényesei között maradt az uniós tagállamok közül még Bulgária, Szlovákia és Románia. A román kormány május végén fogadta el a kivonulási tervezetet.

Az IBEC alaptőkéje 400 millió eurót tesz ki, ebből Lengyelország részesedése mintegy 24 millió euró. Patkowski szerint fennáll annak kockázata, hogy a részesedést nem sikerül visszaszerezni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?