Egyre zsugorodik a romániai bankrendszer

Jelenleg 44 százalékkal kevesebb bankfiók működik az országban, mint 2008-ban.

Idén is folytatódik a hazai bankrendszer karcsúsodása, derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) adataiból. 2022 első negyedévének végén 126 bankfiókkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, az alkalmazottak száma pedig 696 fővel csökkent.Fogyatkoznak a bankfiókok | Fotó: Facebook

Ezzel folytatódott a korábbi gazdasági válság idején, 2009-ben kezdődött folyamat. 2008-ban még 6552 bankfiók működött az országban, az ágazatban pedig közel 72 ezer ember dolgozott. 2012 végére a fiókok száma 6 ezer alá csökkent, 2015-ben már az 5 ezret sem érte el a számuk, 4 ezer alá pedig 2020-ban süllyedt az érték.

A banki alkalmazottak száma is hasonló görbét írt le a szóban forgó időszakban. 2008 és 2012 között 10 ezerrel csökkent a dolgozói létszám, azóta pedig újabb 10 ezerrel. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 28 százalékkal kevesebben dolgoznak a bankszektorban, mint 2008-ban, a fiókok és kirendeltségek száma pedig 44 százalékkal lett kisebb.

A pénzintézetek digitalizálással próbálják meg kiváltani a fiókhálózat gyors zsugorodását, úgy állítva be, hogy mindez a gyorsabb és egyszerűbb ügyintézés, tehát a kliensek érdekében történik. Természetesen a valós motivációt a profit hajszolása jelenti, a bankok működési költségének 48 százalékát ugyanis a bérek teszik ki, a kevesebb alkalmazott tehát költséghatékonyabb működést jelent. A gyakorlott internet felhasználók természetesen profitálnak a digitalizálásból, azonban sok ügyfél számára egyre nehezebben elérhetőek a banki szolgáltatások.

A Versenyhivatal megállapította, hogy a fiókok tömeges bezárása főleg a vidéki lakosságot érinti hátrányosan, mivel faluhelyen az internethasználat sokkal kevésbé elterjedt, mint városon, rengeteg ember nem képes használni az online banki szolgáltatásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?