Versenyhivatal: hátrányosan érinti a falun élőket a bankrendszer digitalizálása

2015-ben még 6 100 falusi lakosra jutott egy bankfiók, a tömeges bezárások miatt ma már 9 ezerre.

A banki szolgáltatások hangsúlyos és gyors digitalizálása folyik évek óta Romániában, aminek következtében sok bankfiókot megszüntettek. Emiatt a falusi lakosság számára egyre nehezebben hozzáférhetőek a banki szolgáltatások, állapította meg a Versenyhivatal.

Ennek a fő oka az, hogy a falvakban az internet kevésbé hozzáférhető, mint városon, a falun élők sokkal kevésbé járatosak az internet világában, mint a városiak, a banki szolgáltatások igénybe vételéhez szükséges alkalmazások használatáról nem is beszélve. Ugyanakkor a bankok sokkal gyorsabban építik le falusi hálózatukat a városinál.

2015-ben egy városi bankfiók átlagban 4 200 potenciális ügyfelet szolgált ki, ami napjainkra 4 700-ra nőtt. Falusi környezetben a bankrendszer leépítése sokkal drasztikusabb volt: 2015-ben még 6 100 lakosra jutott egy működő fiók, ami mostanra 9 ezerre nőtt.

A Versenyhivatal azt is megállapította, hogy óriási eltérés van a városi- és a vidéki bankfiókok között a mindenféle pénzügy művelet elvégzésére alkalmas automatákkal való felszereltség tekintetében. Tavaly előbbiek 79 százalékában voltak elhelyezve multifunkcionális bankautomaták, míg vidéken ez az arány mindössze 8 százalék volt.

Az Európai Unió által alkalmazott Digitális Gazdasági és Társadalmi Index alapján Románia a tagállamok között a 26-ik helyen áll a digitalizálás tekintetében. Az internetes szolgáltatások és a digitalizált közszolgáltatások igénybe vételének tekintetében utolsók vagyunk, Bulgária is megelőz bennünket.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?