banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Ilyen még nem volt: román állami bank vásárolt meg egy magánbankot

Az OTP piaci részesedése csökkent, de továbbra is a kilencedik legnagyobb romániai bank.

Viszonylag sikeres év volt 2020 a hazai bankszektor számára. A 34 hitelintézet együttes aktívumainak az értéke 13 százalékkal, 560 milliárd lejre nőtt. Az ágazat összesített nyeresége 5 milliárd lej volt, 1,3 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál, a megnövekedett kockázati költségek miatt.

Az ágazaton belül történtek kisebb súlyponteltolódások, ám az erőviszonyok nagyvonalakban változatlanok maradtak. A piacvezető továbbra is az egyetlen erdélyi székhelyű hitelintézet, a Transilvania Bank (BT). A kolozsvári pénzintézet megerősítette pozícióját, a piaci részesedését 17,72 százalékról 18,46 százalékra növelte.

A BT-t, akárcsak egy évvel korábban, most is a BCR, a BRD és az ING követi. Az ötödik legnagyobb bank azonban már nem az Unicredit, hanem a Raiffeisen. Az osztrák pénzintézet annak köszönheti az előrelépést, hogy piaci részesedését 8,66 százalékról 9,16 százalékra növelte, az Unicredité ellenben csökkent.

A 9. legnagyobb hazai bank továbbra is az OTP, annak ellenére, hogy a magyar hitelintézet piaci részesedése, ha csekély mértékben is, de csökkent, 2,68 százalékról 2,65 százalékra. A TOP 10-be bekerült tavaly az EximBank, annak köszönhetően, hogy felvásárolta a Banca Românescă nevű konkurensét. Ez mérföldkő a hazai bankszektorban, korábban ugyanis nem fordult elő, hogy állami hitelintézet magántulajdonban levőt vett volna meg, a fordítottja ellenben több alkalommal is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Korábban a Banca Românescă kérői között ott volt az OTP is. Az OTP is egyezett annak tulajdonosával, a Görög Nemzeti Bankkal (NBG), azonban a Román Nemzeti Bank nem engedélyezte a tranzakciót.

Az ágazatot a tíz legnagyobb piaci szereplő dominálja, ezek együttes részesedése megközelíti a 86 százalékot. Tavaly lépett be a romániai piacra a négy nagy kínai állami bank közé tartozó Bank Of China. A 34 Romániában működő bank közül 6 francia tulajdonban van, kettő (CEC Bank, EximBank) az államé, kettőnek (Román Hitel és Beruházási Bank, Techventures Bank) külföldi magánszemély a többségi részvényese, egynek pedig (Patria Bank) egy hazai befektetési alap.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?