Történelmi csúcson a készpénzforgalom Romániában

Egy év alatt 15,9 milliárd lejjel nőtt a gazdaságban keringő készpénz értéke.

Egyes fejlett országokban már karnyújtásnyira van a készpénzmentes társadalom, nálunk azonban még mindig a készpénz a király, amelyből korábban soha nem volt forgalomban annyi, mint idén februárban. A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint a készpénz értéke elérte a 91,3 milliárd lejt, 1 milliárddal haladva meg a korábbi, januári rekordot. 2020 decemberéhez képest 3,1 milliárddal nőtt a gazdaságban keringő készpénz állomány.

A növekedés különösen szembetűnő, ha a jelenlegi állapotot a 2019 decemberivel hasonlítjuk össze. Akkor 74,1 milliárd lej volt forgalomban, az azóta bekövetkezett növekedés 23 százalékos, míg 2020 februárjához képest 21 százalék. Ez különösen annak fényében hatalmas arány, hogy 2020-ban nagyon megugrott az online kereskedelem, valamint a pénztáraknál bankkártyával, illetve okostelefonról történő fizetés volumene. Ugyanakkor természetes jelenségről van szó, krízisek idején, amikor nagy a bizonytalanság a gazdaságban, mindig megnő a készpénz iránti igény.

Ez leginkább tavaly márciusban volt érzékelhető, pontosabban 11. és 20. között. Az alatt a tíz nap alatt a hitelintézetek 4,4 milliárd lejt vettek fel a Román Nemzeti Bankból, hogy ki tudják elégíteni a lakosság robbanásserűen megnőtt készpénzigényét. Ez duplája volt annak az összegnek, amit az ügyfelek 2019 decemberében felvettek, pedig az év végi ünnepi időszak mindig csúcsot jelent a készpénz iránti igény tekintetében. A megnövekedett készpénzfelvétel fokozottan volt jellemző az alacsonyabb jövedelműekre.

A forgalomban levő készpénz jelenleg 59 százalékát teszi ki a lejalapú lakossági megtakarításoknak. Ha figyelembe vesszük az euróban elhelyezett bankbetéteket is, akkor a készpénz a teljes megtakarítások 33 százalékával egyenértékű.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?