Történelmi csúcsot ért el a forgalomban levő készpénz értéke Romániában

14 milliárd lejjel több készpénz van a piacon mint 2019-ben, ami döntően a járvány és a gazdasági válság következménye.

Soha annyi készpénz nem volt még forgalomban az országban, mint tavaly. A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint november végén a készpénzállomány értéke elérte a 88 milliárd lejt. Ez 19 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, a növekedés üteme jóval meghaladja az elmúlt évek átlagát. 2019 végén még csak 74,1 milliárd lej volt a forgalomban levő készpénz összértéke, az egy év alatt bekövetkezett növekedés tehát közel 14 milliárd.

A jelenség bekövetkezte borítékolható volt, a gazdasági válságok ugyanis mindig felszítják a készpénz iránti igényt, az emberek bizalma ugyanis megrendül a pénzügyi intézményekben. A fokozott készpénzfelvétel főleg a kisjövedelműekre volt jellemző.Fotó: Kiss Gábor

Mugur Isărescu, a BNR elnöke március végén jelezte, hogy 11. és 20. között, vagyis 10 nap alatt 4,4 milliárd lejt vettek fel a pénzintézetek a központi banktól, hogy ki tudják elégíteni a lakossági igényeket. Ez duplája volt annak az összegnek amire 2019 decemberében szükségük volt, pedig Karácsony tájékán mindig robbanásserűen megnő a készpénz iránti igény.

Az elmúlt másfél évtizedben a forgalomban levő készpénz értéke gyors ütemben nőtt, aminek a fő oka a jövedelmek és az életszínvonal emelkedése volt. A leggyorsabban, évi 30 százalékot is meghaladó ütemben a 2004 és 2008 közötti, gyors gazdasági növekedés idején szaporodott a készpénz. Abban az időszakban azonban a készpénz szinte egyeduralkodó volt, minimális volt a kártyás és az online kifizetések volumene, telefonos fizetés pedig még nem is létezett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az elmúlt másfél évtizedben egyetlen olyan év volt, amikor megfordult a trend. Ez 2009-ben, a korábbi világválság első évében történt, amikor az emberek óvatosabban bántak a pénzzel, mint a korábbi években, takarékoskodni kezdtek. Akkor a 2008-as 25,3 milliárdról 23,9 milliárdra csökkent a készpénz mennyisége.

Az, hogy a növekedés fő oka a jólét, nem pedig az infláció volt, onnan látszik, hogy a készpénz mennyisége a lej értékvesztésénél sokkal gyorsabb ütemben gyarapodott. Jelenleg körülbelül három és félszer annyi készpénz van forgalomban, mint 2008-ban. Az előző globális gazdasági krízis kitörésekor a készpénz mennyisége a bruttó hazai termék 4,5 százalékát tette ki, míg tavaly a 8,5 százalékát.

Kapcsolódók

Kimaradt?