Magasabb kamatot kínálnak az online bankbetétek

Fél százalékponttal magasabb lehet a hozamuk a bankfiókban nyitott betétekénél.

Felgyorsította a koronavírus-járvány a bankszektor digitalizálását. Ennek egyik jele, hogy egyre több pénzintézet teremti meg a lehetőséget az ügyfelek számára, hogy online nyissanak számlát, illetve hozzanak létre bankbetétet.

A bankok magasabb kamatokkal ösztönzik a klienseket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, a különbség egyes esetekben meghaladja a 0,5 százalékpontot az online bankolás javára. Az online bankbetétekre inkább a kisebb bankok fektetnek nagyobb hangsúlyt, a jelentős piaci részesedéssel rendelkező hitelintézetek közül egyeseknek a kínálatában nem is szerepel ez a termék.

Jelenleg öt olyan bank van -  TBI, Patria, Intesa San Paolo, CEC és Libra – melyeknél az online betétek éves kamata meghaladja a 3, egy esetben pedig a 4 százalékot. Jelenleg ezek a hazai piacon elérhető legmagasabb kamatok. A nagy bankoknál a kamatok nem haladják meg a 2 százalékot, egyes esetekben pedig az 1 százalékot sem érik el.

A teljes egészében interneten keresztül történő számlanyitás és bankbetét létrehozás lehetőségével jellemzően a városi fiatalok élnek. Az egyik online bankbetét tulajdonosainak 50 százaléka 35 évnél fiatalabb, míg 28 százaléknak az életkora 35 és 45 év között van.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?