Statisztika: bizalmatlanok a romániaiak a befektetési alapokkal szemben

Minden egyes román állampolgárra átlagban 450 euró, befektetési alapnál elhelyezett összeg jut.

Európai szinten Romániában az egyik legkisebb az egy főre eső, befektetési alapoknál elhelyezett pénzösszeg. Az Alapkezelők Egyesületének (AAF) adatai szerint idehaza 450 euró átlagos befektetés esik minden egyes lakosra, ami jóval alatta marad az európai átlagnak. Görögországban, amely szintén nem tartozik az éllovasok közé, a befektetési alapoknál elhelyezett pénz átlagértéke 896 euró/fő. A egykori szocialista országok közül Csehországban és Lengyelországban a legnagyobb a lakosság bizalma az ilyen típusú befektetésekben, előbbiben 1 403, utóbbiban 1 660 euró az egy lakosra jutó összeg.

2020 végén idehaza 9,1 milliárd euró volt a befektetési alapoknál elhelyezett teljes pénzösszeg, ennek egy része Romániában is aktív külföldi alapoknál volt. Az Európai Alapkezelők Egyesületének (EFAMA) adatai azt mutatják, hogy kontinentális viszonylatban 18,8 ezer milliárd eurót tesz ki a tőke, amivel a befektetési alapok gazdálkodnak. A legtöbb pénz a francia, a német és a brit befektetőktől származik, értékük országonként 1,8 és 2.5 ezer milliárd között van. 2020-ban, a gazdasági válság ellenére 5,7 százalékkal nőtt a befektetési alapokra bízott pénzösszeg.

„Félretenni pénzt, takarékoskodni az első lépés. De az összegyűjtött pénz ki van téve egy tekintélyes ellenfél folyamatos támadásának, ez pedig az infláció, aminek a hatására idővel kevesebbet fogunk tudni vásárolni ugyanabból az összegből” – figyelmeztet Horia Gustă, az AAF elnöke. Elmondása szerint a befektetési alapoknál elhelyezett pénz hosszú, nem pedig rövid távú befektetést kell jelentsen. A változás, az ingadozás normális, nem léteznek ugyanis állandóan növekvő piacok, de a visszaesések új befektetési lehetőséget jelenthetnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Nagyon fontos, hogy amikor úgy döntünk, befektetővé válunk, értsük, hogyan működik egy adott termék, és mik a kockázatok. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mi a különbség egy részvény és egy kötvény között” – nyilatkozta Cristian Pasci, az AAF alelnöke.

A befektetési alapok jóval nagyobb kockázatot jelentenek a befektetők számára, mint a bankok, azonban lényegesen nagyobb nyereség érhető el általuk. 

Kapcsolódók

Kimaradt?