Rossz jel: túladott a román állampapírokon a világ legnagyobb szuverén befektetési alapja

A hazai cégekben birtokolt részvénycsomagjainak egy részét megtartotta, néhány esetben bővítette is, ezek összértéke meghaladja a 90 millió dollárt.

Közzétette a tavalyi évi tevékenységére vonatkozó beszámolóját a norvég állami befektetési alap. Ebből kiderül, hogy megszabadult a tulajdonában levő román állampapíroktól, melyeknek összértéke 68,37 millió dollár volt. A skandináv királyság befektetési alapja nem vonult ki teljesen a román piacról, egyes hazai vállalatokban növelte is a részesedését.

A Teszári Zoltán erdélyi magyar üzletember érdekeltségébe tartozó Digi Communications NV-ben a részesedése 0,87 százalékról 0,96 százalékra nőtt, az OMV Petromban 0,26-ról 0,3-ra, az egyik legnagyobb hazai vendéglátóipari cégnek számító Sphera Franchise Groupban pedig 0,64-ről 2,41 százalékra. A norvég alap teljes romániai részvénycsomagjának az értéke meghaladja a 90 millió dollárt.

„Nem ismerjük ennek a döntésnek az indokát, de nem jó jelzés Románia számára. Nem hiszem, hogy nagy hatást gyakorolna a tőzsdére, azonban közép- és hosszú távon negatívan befolyásolhatja az összképet” – nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak a közismert hazai gazdasági elemző, Aurelian Dochia.

A lépésnek nincs túl nagy jelentősége Románia számára, véli Adrian Codîrlașu, a pénzügyi és gazdasági elemzőket tömörítő CFA Románia alelnöke. „Az állampapírokat birtokló befektetők sokan vannak és sokfélék. Az, hogy egyikük túlad a papírjain, nem sokat jelent a piac egészét tekintve” – nyilatkozta Codîrlașu.

Egy befektető távozása, főként ha akkora, mint a norvég alap, felkelti a többiek figyelmét, azonban ez távolról sem jelenti azt, hogy másolnák a stratégiáját, hangsúlyozzák tőzsdei szakértők. Románia számára azért kiemelt fontosságú a külföldi befektetők bizalma, mivel hatalmas a költségvetési hiány, amit a belső piacról nem lehet fedezni. Ha megrendül a befektetők bizalma, az azzal jár, hogy drágábban jut hitelhez az ország, ami tovább ronthatja az államháztartás helyzetét. A befektetők számára fontos, hogy mennyire felelősen gazdálkodik a kormány, Florin Cîțu kormányfő ezért is hangsúlyozza, hogy az idei költségvetésbe betervezett 7,16 százalékos hiányt semmiképp sem fogjuk túllépni.

Az 1996-ban létrehozott norvég állami befektetési alap a kőolaj- és földgáz kitermelésből származó jövedelmek egy részével gazdálkodik. A portfóliójában 9 ezernél több cég részvényei szerepelnek, vagyona pedig meghaladja az 1 200 milliárd dollárt, ami Románia többéves költségvetésének felel meg.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kimaradt?