Az alkalmazottak egynegyedének még egy hónapra elegendő félretett pénze sincs

Minden második romániai alkalmazott fél attól, hogy gazdasági válság fogja kísérni a COVID-19 járványt, és egynegyedüknek nincs félretett pénzük arra az esetre, ha állás nélkül maradnának - derül ki a BestJobs felméréséből.

A megkérdezettek 31,3 százaléka fél attól, hogy elkapja az új koronavírust, és 11,2 százalékuk lehetségesnek tartja, hogy a következő időszakban elveszíti munkahelyét. A kérdőívet kitöltő munkavállalók 43 százaléka attól tart, hogy az új koronavírus okozta válság érinteni fogja munkaadóját; 45,7 százalékuk úgy véli, hogy ebben az esetben nehezen, 20,6 százalék pedig úgy, hogy nagyon nehezen találna új állást.

A felmérésben részt vevő munkaadók 53,3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a koronavírus-járvány romániai súlyosbodása esetén is van terve a vállalkozása életben tartására; 60 százalékuk azt állította, hogy egyelőre nem érintette negatívan cégüket a világjávány.

A munkáltatók egyik fő problémája jelenleg, hogy az alkalmazottak félnek kapcsolatba lépni az ügyfelekkel (20 százalék), és bizonyos termékeknek megnőtt az ára (6,6 százalék). Az alkalmazottak 24,9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy még egy hónapra elegendő félretett pénze sincs arra az esetre, ha elveszítené munkahelyét.

21,1 százalék azt mondta, hogy maximum három hónapig tud élni a félretett pénzéből, 10 százalékuknak pedig hat hónapra elegendő pénztartalékuk van. Egy évre elegendő félretett pénze mindössze az alkalmazottak 7,4 százalékának van.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Így védekeznek a fertőzés ellen

A megkérdezettek 47,9 százaléka számolt be arról, hogy a munkahelyükön védőmaszkokkal, kézfertőtlenítővel látta el alkalmazottait, és 40,30 százalékuk szerint többször végeznek fertőtlenítést.

A felmérés szerint a romániai alkalmazottak 82,8 százaléka nagyon gyakran fertőtleníti kezeit a koronavírus megjelenése óta, 75,9 százalék azt mondta, hogy igyekszik elkerülni a zsúfolt helyeket, 67,4 százalék pedig egyáltalán nem érint meg másokat (kerüli a kézfogást stb).

49,8 százalékuk kerüli a tömegközlekedési eszközöket, 13,4 százalék pedig állandóan maszkot visel, ha közterületre kell mennie. Ugyanakkor az alkalmazottak 28,4 százaléka vallotta azt, hogy ha hosszabb időre szünetel az oktatás, nincs, akire bízzák gyermeküket.

A BestJobs 2020. március 9-e és 16-a között végezte el felmérését egy 1262 főből és 244 kis- közép- és nagyvállalkozásból álló mintán. 

Kapcsolódók

Kimaradt?