Hitelbiztosító: drámai veszteség várható a világkereskedelemben

Negyedévente 320 milliárd dollár veszteséget okoz a világkereskedelemben a koronavírus-járvány, ebből az európai turizmus 53 milliárd dollár kiesést szenved el, a helyzet az év második felében javulhat - prognosztizálja az Euler Hermes hitelbiztosító az MTI-nek küldött szerdai közleményében.

Azt írták: a kormányok, jegybankok és nemzetközi szervezetek bejelentett intézkedései nélkülözhetetlenek lesznek, hogy a járvány elmúltával, 2020 második felében felépüljön a világgazdaság a sokkból. A jó hír, hogy a kínai gazdaság már kezd talpra állni alig egy hónappal a bevezetett drasztikus járványügyi intézkedéseket követően, és április végére akár ki is heverheti a járvány okozta visszaesést. A világ többi részén valamivel később normalizálódhat a helyzet, és emiatt idén stagnáláshoz közeli világkereskedelmet vár az Euler Hermes.

Az elemzés szerint a járvány a megjelenése óta eltelt négy hónapban már akkora visszaesést okozott a világkereskedelemben, mint az amerikai-kínai kereskedelmi háború egy teljes év alatt. Merész István, az Euler Hermes országigazgatója a közleményben kiemeli: a járvány negyedévente 320 milliárd dollár kiesést okoz a világkereskedelemben az átmenetileg lebénuló gazdaság miatt. Ezen belül az árutermelésben az exportveszteség elérheti a 161 milliárd dollárt, mivel az áruk iránti kereslet Kínában és Európában április végéig drasztikusan csökken. Ehhez járul még a szolgáltató szektor visszaesése: a kínai, az olasz és az Európán belüli turizmus drámai csökkenése, amely az Euler Hermes becslése szerint 125 milliárd dollár veszteséget könyvelhet el. Ezzel párhuzamosan a légiközlekedési és szállítmányozói ágazat is jelentősen lassul, ahol a veszteség 33 milliárd dollár lehet.

A jelenlegi adatok recessziót jeleznek előre

A gazdasági élet normalizálódása fokozatosan és lassan történik majd: Kínában már márciusban elkezdődött, de világszinten csak május végére várható. A jelenlegi adatok recessziót jeleznek előre, 2020 első hat hónapjában a világkereskedelem várhatóan negatívba fordul. Az első negyedévben 2,5 százalékkal, a második negyedévben 1 százalékkal csökken a kereskedelmi volumen a megelőző év azonos negyedévéhez viszonyítva. A Nemzetközi Hajózási Kamara adatai szerint a járvány miatt eddig 350 ezer konténer esett ki a vízi szállítmányozási forgalomból, és az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt négy hétben a Kínából Európa felé tartó konténerhajók száma felére esett vissza.

A világkereskedelem 2020 második fél évében lassan fog helyreállni, így év végére mindössze 0,4 százalékos növekedést várnak globálisan, szemben a tavalyi 2,6 százalékkal, vagy a 2018-as 3 százalékos növekedéssel - hangsúlyozza Merész István.  Hozzátette: Kína kezd talpra állni a járvány okozta sokkból, és a gazdaság kezd normalizálódni. A szakértő szerint Kínában a vírus eddig jóval kisebb visszaesést okozott, mint a 2009-es pénzügyi-gazdasági válság.

A jelenlegi kereskedelmi forgalom növekedése a 2016-os szintre lassult, ám a visszaesés még mindig elenyésző a 2009-es válság idején mért adatokhoz képest. 2009 januárjában 26,5 százalékot, februárban 43,1 százalékot esett a kereskedelmi forgalom. Ehhez képest idén januárban 17,2 százalék, februárban pedig 4 százalék volt a csökkenés a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva. A következő hónapokban ugyan további csökkenés várható, mivel a járványügyi megszorítások szerte a világban fékezik a kereskedelmet, ám ezekkel együtt is Kínában lassan rendeződik a helyzet - mondta Merész István.

Az Euler Hermes becslése szerint a járvány 3 százalékponttal csökkenti a kínai GDP növekedését év/év alapon. Jelenleg a kínai gazdaság az ilyenkor szokásos teljesítményének 75 százalékán teljesít, de április végére azt várják, hogy teljesen helyreáll - tette hozzá a szakértő.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?