banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Hat milliárd lejes hitelhez jutna a lakosságtól a kormány

A tervek szerint idén körülbelül 6 milliárd lejes finanszírozáshoz szeretne jutni a penzügyminisztérium a lakosságtól államkötvények kibocsátásával - olvasható a Ziarul Financiarban. A gazdasági lapot a szaktárca úgy tájékoztatta, hogy ennek részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák. 

A minisztérium folytatni szerené a Tezaur programot is, mely programban kizárólag magánszemélyek számára bocsátottak ki államkötvényeket. Az értékpapírokból származó jövedelem a Tezaur jelenlegi formákában adómentes. Az államkötvényeket a kincstárban, a postahivatalokban is meg lehetett vásárolni. A program keretében kibocsátott kötvények átadhatók, idő előtt visszavásárolhatók és a tulajdonos esetleges elhalálozása esetén örökölhetők. 

Hétfőn este Ludovic Orban kormányfő elmondta, a gazdaság újraindulásához szüksége források előteremtéséhez a költségvetési források, az európai támogatás mellett a lakossági megtakarítások bevonására is számítanak. Ennek érdekében meghatározott célú állampapírok kibocsátását tervezik egy "Románok a románokért" elnevezésű kötvénykibocsátási program keretében. 

A Ziarul Financiar tájékoztatása szerint 2019 végén közel 40 ezer személyt regisztráltak, akiknek megtakarítása bankbetét formájában külön-külön több mint 100 ezer euró volt (összesen 42,5 milliárd lej). Hogy a kormány rávegye a lakosságot, inkább államkötvényekbe fektesse a pénzét, vonzóbb kamatokat kell biztosítania a bankbetéteknél nyújtott hozamhoz képest. 

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?