Szigorít a BNR a jelzáloghitel felvétel feltételein

A jelenlegi 15 százalék helyett 25 százalék önrésszel kell rendelkeznie a hiteligénylőnek.

Januártól több pénze kell legyen annak, aki befektetési céllal akar ingatlant vásárolni. A Román Nemzeti Bank (BNR) által kidolgozott új szabályzat-tervezet értelmében a jelenleginél 10 százalékponttal kisebb lesz a hitel értéke a jelzálog garancia értékéhez képest.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vásárlónak 25 százalék önrésszel kell rendelkeznie, a banktól kapott pénz az ingatlan értékének maximum 75 százalékát teheti ki. Jelenleg a bankok 15 százalék önrészt kérnek a hitelt igénylőktől.

Ez az érték a lejalapú jelzálog hitelekre vonatkozik. Az  euróalapú hitelek esetében az önrész legkevesebb 35 százalék kell legyen, más valuták esetén pedig 50 százalék. A BNR meghatározása értelmében befektetés célúnak minősül a vásárlás ha az ingatlan „rendeltetése nem  lakásként való használat saját célra, állandó/folyamatos jelleggel az adós részére”.

Szakértők szerint a módosítással a BNR egy esetleges ingatlan válságnak a bankszektorra gyakorolt negatív hatásait igyekszik csökkenteni. „Foglalkoztat bennünket a kamatok alakulása, s ebből a szemszögből közép- és hosszútávú perspektívában kell gondolkodnunk”  - nyilatkozta Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank szóvivője.

A nagy infláció miatt a  BNR a közelmúltban 1,25 százalékról 1,50 százalékra növelte az alapkamatot, ami a hitelek drágulását vonja maga után.

Az ingatlanpiac nagyon élénk volt az elmúlt időszakban, nem csak Romániában, hanem egész Közép-Kelet-Európában. Júliusban a lejalapú új ingatlanhitelek összértéke meghaladta a 2 milliárd lejt, ami 14 éves rekordot jelent. Ezzel párhuzamosan a jelzálog hitelek kamata 4,25 százalékra csökkent.

2021 első hét hónapjában az ingatlanvásárlásra felvett lejalapú kölcsönök 11,3 milliárd lejt tettek ki. Ez 45,6 százalékkal haladta meg a 2020-as értéket.

Kapcsolódók

Kimaradt?