banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az önrész fedezésére vehetnek fel állami kölcsönt az önkormányzatok

A pályázati önrész és az előfinanszírozás biztosítására vehetnek fel kiskamatlábas állami kölcsönt az önkormányzatok – erről döntött a fejlesztési minisztérium javaslatára szersai ülésén a kormány.

Az intézkedésre 630 millió lejt különítenek el, a kölcsön célja a települések akadálymentes fejlődését biztosítani, illetve az uniós és állami finanszírozású befektetések leállását megelőzni – idézte az RMDSZ hírlevele Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztert.

„A kisebb önkormányzatok számára gyakran gondot jelent a számlák fedezése az utólagos elszámolás pillanatáig, vagy a kétszázalékos önrész biztosítása, amikor uniós forrásokat nyernek a helyi közösség törekvéseinek kivitelezésére. Ezt a gondot orvosolja az RMDSZ javaslatára született mai kormányrendelet” – hangsúlyozta Cseke Attila.Cseke Attila miniszter | Fotó: rmdsz.ro

A szaktárcavezető elmondta: a kölcsönt az államkincstár biztosítja, és az önkormányzatok három, legtöbb öt évre kérhetik, a bankközi kamatláb, a ROBOR változó (jelenleg 1,52) plusz 1-1,5 százalékos kamatjával. Ez a bank kamatoknál akár kétszer is előnyösebb lehet.

A kérelmeket legkésőbb november elsejéig, a regionális és a megyei adóhivataloknál lehet benyújtani. Az önkormányzatok a közösségi fejlesztési társulások (ADI) által bonyolított beruházásokra is felvehetnek kölcsönt. „Ezáltal az uniós források lehívását bátorítjuk, a települések fejlődését biztosítjuk európai vagy országos finanszírozásból. A fejlesztési minisztérium által odaítélt finanszírozások esetén is jelezte számos önkormányzat, hogy veszélybe kerülhet az elkezdett befektetés kivitelezése a ma odaítélt segítség hiányában” – mutatott rá a fejlesztési miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?