Fontosnak tartjuk a takarékoskodást, mégsem igen csináljuk

Romániában az emberek 30 százaléka kevesebbet tud megtakarítani a járvány kitörése óta.

Egyre több romániai lakos véli úgy, hogy fontos dolog a takarékoskodás. Az Erste Group által évente elkészített Money Matters (Számít a pénz) közvélemény-kutatás idei adatai szerint a romániai polgárok 51 százaléka tulajdonít jelentőséget annak, hogy pénzt takarítson meg. Tavaly még csak a megkérdezettek 44 százaléka mondta ezt, 2019-ben pedig a 36 százalékuk.

Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 29 százaléka takarékoskodik előre megtervezett módon és következetesen, míg 71 százalék annyit tesz félre a hónap végén, amennyi épp megmaradt. Az átlagos havi megtakarítás 309 lej, ami 58 eurónak felel meg. Ez a régióban kevésnek számít, az átlagkeresethez viszonyítva is.

Közép-Kelet-Európában az osztrákok teszik félre a legtöbb pénzt, átlagban havi 344 eurót. Ez természetes is, mivel Ausztriában messze a legnagyobb az átlagbér. Szlovákiában 123, Csehországban 119, Magyarországon 83, Horvátországban pedig 72 euró az átlagos havi megtakarítás. Az utolsó helyen a szerbek állnak, 47 euróval, de ők a jövedelmek tekintetében is le vannak maradva.

A felmérés romániai alanyainak 30 százaléka a járvány kitörése óta kevesebb pénzt tud félre tenni, mint korábban. Ez számottevően magasabb a régió 18,5 százalékos átlagánál. A megkérdezettek 69 százaléka sürgős, előre nem látható kiadásokra próbál meg pénzt tartalékolni, a fennmaradó hányad pedig utazásra és más szabadidős programokra, illetve a gyerekeinek gyűjti a pénzt.

Kapcsolódók

Kimaradt?