Alkotmányba foglalnák Ausztriában a készpénzzel történő fizetéshez való jogot

A bécsi kancellár szerint az osztrák embereket megilleti a választás joga a fizetés területén is.

A készpénzzel való fizetéshez való jognak az alaptörvénybe foglalását javasolta az osztrák kancellár, adta hírül az economedia.ro. „Egyre több személy aggódik amiatt, hogy Ausztriában korlátozhatják a készpénzzel történő fizetést. (…) Az osztrák embereknek joguk van hozzá, hogy készpénzzel fizessenek” – indokolta Karl Nehammer a javaslatot.Fotó: Kiss Gábor

Az elektronikus fizetés különféle módozatait világszerte egyre többen használják, azonban Ausztriában a készpénz még mindig népszerű. A bécsi kormány adatai szerint a kb. 9 millió lakosú országban évente mintegy 47 milliárd euró készpénzt vesznek fel bankautomatákból.

A készpénzfizetés jogának szavatolása a szélsőjobboldali Szabadság Párt egyik vesszőparipája, ezért meglepő volt, hogy a konzervatív Nehammer rukkolt ki hasonló javaslattal. „Mindenkinek rendelkeznie kellene választási lehetőséggel, hogy mivel és hogyan fizessen. Ez lehet kártya, átutalás, a jövőben talán a digitális euró, és készpénz. A választásnak ezt a szabadságát meg kell őrizni” – hangsúlyozta az osztrák kancellár.

Nehammer felkérte Magnus Brunner pénzügyminisztert, hogy dolgozzon ki egy ilyen irányú javaslatot, s bejelentette, hogy rövidesen kerekasztal megbeszélést hív össze a témában az érdekelt minisztériumok, a pénzügyi élet és az Osztrák Nemzeti Bank képviselőinek a részvételével.

Kapcsolódók

Kimaradt?