Tavaly is a készpénz volt a király Romániában

2022 decemberének végén 5,2 milliárd lejjel több készpénz volt forgalomban, mint egy évvel korábban.

A rendszerváltás óta első alkalommal haladta meg a 100 milliárd lejt a forgalomban levő készpénz értéke, írja a Ziarul Financiar gazdasági napilap. A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint december végén 101,3 milliárd lejnyi készpénz volt forgalomban. Ez 5,2 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbi összeget.Fotó: Agerpres

A készpénz mennyisége 5,4 százalékkal nőtt 2022 folyamán, vagyis lényegesen elmaradt az infláció értékétől. A 2004 és 2008 közti időszakban, amikor az életszínvonal gyors iramban nőtt, a készpénz mennyisége évi 30-50 százalékkal nőtt. 2009-ben 5 százalékkal csökkent az értéke, mivel az emberek erősen visszafogták a költekezést, a lakossági fogyasztás csökkent.

Decemberben a forgalomban levő készpénz a lakossági lejalapú megtakarításoknak az 56,8 százalékát tette ki. A forgalomban levő készpénz a GDP-nek hozzávetőleg 7 százalékával volt egyenértékű. 2008-ban még csak a GDP 4,5 százalékával megegyező összegű készpénz volt forgalomban.

Ez azt jelenti, hogy a romániai gazdaság, pontosabban a kiskereskedelem és a lakossági szolgáltatások továbbra is készpénzfüggőek, annak ellenére, hogy a digitális fizetési módozatok népszerűsége erőteljesen emelkedő tendenciát mutat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?