banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Román Nemzeti Bank: az infláció kivérezteti a lakosságot

Egyetlen hónap alatt 2 milliárd lejjel csökkentek a romániai magánszemélyek banki megtakarításai.  

Augusztus folyamán közel 2 milliárd lejjel csökkentek a magánszemélyek banki megtakarításai, közölte a Román Nemzeti Bank (BNR). Az emberek főleg eurót vettek fel a pénzintézetektől, írja az economica.net. Hosszú évek óta első alkalommal fordul elő, hogy számottevő mértékben csökken a lakosság által a bankokban tartott pénzösszeg.Fotó: Pexels

Július végén bankbetétek formájában és folyószámlákon a lakosságnak 285,4 milliárd leje volt. Augusztus végére ez az összeg 283,4 milliárdra csökkent. A csökkenés az euróban tartott megtakarítások számlájára írható, melyeknek az értéke, lejre átszámítva, 126,4 milliárdról 124,4 milliárdra apadt.

„Az emberek kezdik felélni a megtakarításaikat, ez pedig meg fogja sínyleni a vásárlóerő. Meglátásom szerint az elkövetkező 10 évben a megszokottnál nagyobb inflációval kell együtt élnünk majd. Az inflációnak erőteljes hatása van. Mivel kevesebb pénz van a piacon, automatikusan bekövetkezik a befektetések felzabálása. (…) A világban mindenhol ez történik, Románia sem kivétel” – nyilatkozta Mihai Purcărea, a BRD Asset Management vezérigazgatója.

Ami leginkább aggodalomra ad okot, az a hitelállomány minimális mértékű növekedése. A közép- és hosszútávú hitelek összértéke stagnált augusztusban, sőt, a hosszúlejáratúaké valamelyest csökkent. Hosszúlejáratú hiteleket a cégek beruházásokra szoktak felvenni, a magánszemélyek pedig ingatlanvásárlásra. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező időszakban a beruházási kedv visszaesésére és az ingatlan tranzakciók csökkenésére kell számítanunk.  

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?