Mennyivel kerül többe az élet most, mint tavaly? Kiszámoltuk

Az infláció nem hit kérdése – tetszik vagy sem. Mégis, sokszor kétkedve fogadjuk a gazdasági szakértők vészjósló értekezéseit a kialakuló válságról, miközben mi magunk is napról napra szembesülünk az elszabaduló árakkal. „Láttad, hogy a tej, a kenyér, a vaj is egy lejjel drágább?” – hangzik el a kérdés mostanában valószínűleg sok háztartásban. A szomorú valóság azonban az, hogy kevés olyan termék van, amelyik „csak” 1 lejjel drágult volna. Utánajártunk, hogy tavalyhoz képest, mennyivel fizetünk többet egy bevásárlásnál. Bár számítottunk a nagy különbségre, mi magunk is megdöbbentünk. 

A Kiszámoló blog korábbi cikke alapján a Lidl Plus alkalmazás segítségével összehasonlítottuk a 2021-es és 2022-es év októberi vásárlásának számláit. Cikkünkkel nem szándékozunk rossz színben feltüntetni az üzletláncot, az áremelkedés a legkisebb bolttól kezdve a legnagyobb hipermarketekig megfigyelhető, csupán a Lidl alkalmazással online elérhetők és visszakereshetők a korábbi számlák. Nem utolsó szempont volt az sem, hogy mi magunk is a legtöbbet itt vásárolunk, a jól megszokott és szeretett termékeket vettük le a polcról most és tavaly ilyenkor is. 

Illusztráció forrása: Pixabay

Az eredeti elképzelés szerint egy tavaly októberi számlát akartunk pontosan levásárolni most. Ezzel azonban több gondunk is akadt: egyrészt a Lidl Plus applikációban hetente más-más termékekre érvényes akciók vannak, ezeket feltüntetik a számlán is. Mivel ezek hétről hétre változnak, most nem azok a kedvezmények érvényesek. Ezen kívül néhány termék már nem kapható idén, vagy éppen nincs szükségünk rá. (A fenntarthatóságot figyelembe véve, nem akartunk csupán a számla kedvéért még egy fürdőszoba-szőnyeget vásárolni.) Hogy minél objektívebb eredményt kaphassunk a tavaly októberi számlákból összeállítottunk egy bevásárlólistát, ennek alapján vásároltunk. Minden listán szereplő terméket pontosan be tudtunk azonosítani, így a táblázatunkba csak azok kerültek be, amelyekről van 2021-es és 2022-es számla és/vagy fotó is. 

A kiindulóhelyzet: egy kolozsvári család (két felnőtt, egy kisgyerek és egy közepes méretű kutya) tagjaként hetente-kéthetente vásárolunk a kolozsvári vagy a szászfenesi Lidl áruházak egyikében. A számlák többnyire egy átlagos bevásárlás termékeit tartalmazzák, néhány időszakos termékkel. A listából hiányzik a pelenka és popsitörlő (ezt máshonnan szerezzük be), ahogyan dohányárut sem fogyasztunk, így ezek kimaradtak a felmérésünkből. 

De beszéljenek inkább a számok. 

Fotó: a szerző felvétele

Amint a táblázatból is látszik, amíg 2021-ben 284,23 lejt fizettünk a termékekért, addig 2022-ben 397,19 lejt hagytunk ott a kasszánál, ami 112,96 lej különbséget jelent. Kiszámoltuk azt is, hogy az egyes termékek hány százalékkal drágultak, ezek átlagából pedig megkaptuk azt, hogy a vizsgált termékek átlagosan hány százalékot drágultak az elmúlt év során. Eredményeink alapján ezek átlagosan több mint 43 százalékot (egészen pontosan 43,13 százalékot) drágultak az előző év hasonló időszakához képest.

A táblázat pdf formátumban letölthető IDE kattintva. 

Azt is megnéztük, hogy az összes vizsgált és megvásárolt termék tavaly, illetve idén hány százalékkal kerül most többe. Az így kapott kosárérték közötti százalékos eltérés azért fontos, mert ez mutatja meg, hogy reálisan körülbelül mennyivel fizetünk többet egy-egy vásárlás során. Ez az érték közel 40 százalék (39,74 százalék). A termékek átlagos drágulásához viszonyítva ez a szám azért tér el attól (és a pénztárcánk vékonyodása is inkább ehhez a számhoz közelít), mert nem mindegy, hogy egy 59 banis élesztő drágul több mint kétszeresére, vagy a fél kiló kávé drágul „csak” 74 százalékot, ugyanis előbbinél a kosárérték néhány banival nő, utóbbinál viszont 14 lejjel. Összességében a kosárérték százalékos növekedése körülbelül négy százalékkal kisebb, mint a termékek átlagos százalékban kifejezett drágulása, amiből arra következtetünk, hogy a kisebb áru termékek átlagosan nagyobb százalékkal drágultak, mint a drágább termékek.

Fotó: Molnár Boglárka

Korábbi cikkeinkben közölt előrejelzéseket igazolni látszanak az adataink. Tavaly szeptemberben megírtuk, hogy drágulni fog a kávé, a táblázatból is kitűnik, hogy az adott termék esetében közel 74 százalékos áremelkedésről beszélhetünk. A cellulóz árának megnövekedése többek között a vécépapír drágulását vonta maga után, összehasonlításunkból kitűnik, hogy idén 3 lejjel többet fizetünk ugyanazért a termékért. 

A 2021-es és 2022-es számlák összehasonlításakor a legnagyobb áremelkedést éppen egy apró terméknél figyeltük meg: az élesztőkocka 101,69 százalékkal drágult (tehát 0,59 lej helyett 1,19 lejt fizetünk), látványosabb az áremelkedés a mogyoróvaj (7,39 lejről 14,49 lejre) vagy éppen a sertésszűz esetében (8 lej a különbség). A rangsor másik végén a gyömbér, az extraszűz olívaolaj és a bébispenót (10-12 százalékos áremelkedés) van.  

Az alapélelmiszerek, a tej, vaj, sajt, kenyér is jelentősen drágult. A Lidl saját márkás tejéért átlagosan 2 lejjel kell többet fizetni, a kenyér 1,2 lejjel drágult, a sajtoknál 40–60 százalékos drágulásról beszélhetünk, míg a vaj 4 lejjel kerül többe, mint tavaly októberben. A szilveszterkor hagyományos lencsefőzelék alapanyaga már most 6 lejjel drágább, mint 2021-ben, kérdés, mennyit fizetünk majd érte év végén. Meglepő módon a cukkini is jelentősen drágult 2021-hez képest, 80 százalékos árnövekedést mutat a táblázatunk.  

Illusztráció: Pexels

Szerettük volna összehasonlítani a liszt, cukor, olaj árának változását, de idén már nem találtuk a boltok polcain azokat a termékeket, csupán más márkájúakat. 

Mi a megoldás?

Hogy a felvázolt helyzetre mi a megoldás, nincs egyértelmű válaszunk. Annyit tehetünk, hogy hiteles forrásokból tájékozódunk a gazdasági helyzetről és igyekszünk saját pénzügyeinket is minél inkább kézben tartani. 

A konyhában és bevásárlásban is fontos a tudatosság, érdemes kiszámolni, mennyit spórolhatunk így. Néhány tanács:

  • Tervezzük meg a heti menüt! Gondoljunk a főétkezések mellett a munkába, esetleg iskolába vitt uzsonnára, a nassolnivalókra is. 
  • Menjünk pontos bevásárlólistával vásárolni és csak az ezen szereplő termékeket vásároljuk meg. 
  • Nézzük meg az akciókat! Bár nem javasolt az élelmiszerek felhalmozása, egy-egy akció esetén érdemes néhány darabbal többet vásárolni az adott termékből, ha tudjuk, hogy mindenképpen el fogjuk fogyasztani.
  • Igyekezzünk kevesebbszer vásárolni! Így egyrészt kevesebbet közlekedünk (kevesebbet költünk taxira, buszra, üzemanyagra), másrészt kevesebb alkalom adódik az impulzív vásárlásra.  
  • Tartsunk húsmentes napokat! A zöldségek-gyümölcsök kedvezőbb áron kaphatók, akár piacon is beszerezhetjük ezeket. 
  • Törekedjünk a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztására! Ezek nemcsak környezet-, de költségkímélőbbek is. 
  • Legyen egy saját gyűjteményünk a kedvenc és gyakran főzött ételeinkről. Ez segít a menütervezéskor, vagy ha a kamra polcán egy elfeledett alapanyagra bukkanunk, tudunk inspirálódni. 

Korábban írtunk arról, hogyan spórolhatunk a hulladékmentes életmóddal, milyen költségkímélő módszerek vannak a gáz- és energiafogyasztás csökkentésére , illetve további konyhai spórolási   tippeket  is adtunk. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

Kimaradt?