Szakember: még hosszú hónapokig velünk marad a kétszámjegyű infláció

Az Adótanács korábbi elnöke szerint 2022 végén már 17 százalékos lesz a pénzromlás mértéke éves viszonylatban.

A Román Nemzeti Bank (BNR) a közelmúltban azt jósolta, hogy csökkenő pályára áll az infláció, s az év végén már csak 13 százalék körüli lesz. A legutóbbi inflációs adat az árak 15,9 százalékos átlagos növekedését mutatta éves szinten. A gazdasági elemzők egy része nem osztja a BNR mérsékelt optimizmusát.Fotó: Pixabay

„Egyértelmű, hogy nehéz lesz a tél. Nagyon nagy áremelkedéseket láthatunk. (…) Becsléseink szerint az infláció csak jövőre, március-április körül ér majd a csúcsra. Jelenleg 15,9 százalék az infláció, valószínűleg az elkövetkező hónapokban el fogja érni a 17 százalékot” – nyilatkozta az Europa FM rádiónak Ionuț Dumitru, az Adótanács korábbi elnöke, aki jelenleg a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

Véleménye szerint két oka van annak, hogy az elkövetkező néhány hónapban nem mérséklődik majd a pénzromlás mértéke, „két sokk, melyek nemrég mutatkoztak meg, s nem számítottunk rájuk, senki sem vett tudomást róluk”. Az egyik az energiaár kompenzációjának szeptember 1-től érvényes változata, amely szűkítette a haszonélvezők körét. Korábban havi 300 kWh volt a fogyasztási küszöb, mely alatt a háztartások hatóságilag szabályozott áron kapták a villanyáramot. Az új határérték 15 százalékkal alacsonyabb, 255 kWh, ami fogyasztók százezreit érinti. Ők piaci áron fogják fizetni a 255 kWh-t meghaladó fogyasztást, márpedig a piaci ár jelenleg többszöröse a hatóságilag megszabott 1 lej/kWh-nak.

„Van tehát ez az előre nem látott sokk, amely már szeptemberben 7 százalékos energiaár növekedést eredményezett, ami tükröződött a fogyasztói árindexben” – magyarázza Ionuț Dumitru.

A másik ok, ami miatt továbbra is magas marad az infláció, az élelmiszerek drágulása. „Az utóbbi hónapokban, hónapról-hónapra 1-2 százalékos növekedés volt a fontos alapélelmiszereknél. Most láthatjuk a kezdeti drágulások, az energia árnövekedése hatásának második fordulóját, mely a termelési költségekben jelentkezik. Az élelmiszerek drágulásához a nagyon aszályos nyár is hozzájárult” – mondja a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.  

A szakember nem sok jóval kecsegtet a közeljövőt illetően. „Az infláció valószínűleg elég nagy marad az elkövetkező időszakban is, s csak a jövő év vége felé csökken egyszámjegyűre. Becsléseink szerint 2023 végén kevéssel 8 százalék fölött lesz” – jósolja Ionuț Dumitru.

   

Kapcsolódók

Kimaradt?