Júliusban is közel 15 százalékos volt az infláció

Leginkább a földgáz, az étolaj és a burgonya ára emelkedett az elmúlt 12 hónapban, előbbié 70 százalékkal.

Júliusban is hatalmas, 14,96 százalékos volt az éves infláció, közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS). Ez azt jelenti, hogy a pénzromlás mértéke minimális mértékben csökkent júniushoz képest, amikor 15,1 százalék volt. Az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal emelkedtek az árak, míg az év eleje óta, vagyis 2021 decemberéhez viszonyítva 11 százalékkal, írja az economedia.ro.Fotó: Pixabay

A legnagyobb mértékben a földgáz drágult, júliusban 70 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. Az étolaj ára 51,86 százalékkal emelkedett, a krumplié pedig 41,85 százalékkal.

A nem élelmiszer jellegű termékek átlagban 17 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerek 16 százalékkal. A sütő- és malomipari termékek 23,29 százalékkal kerültek többe, mint 2021 júliusában. Az energia drágulása mellett ez annak a következménye, hogy a liszt ára 32,86 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.

Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank (BNR) szóvivője a napokban azt nyilatkozta, hogy az infláció tetőzése a harmadik negyedévben várható.

Kapcsolódók

Kimaradt?