Spórolási kisokos: így csökkentheti az áram- és gázfogyasztását

A globális energiaválság hatásai alól Románia sem tudott kibújni, bár még be sem állt a tél, már most érzi pénztárcánk a villamos energia és a földgáz árának emelkedését. Az anyagi okok mellett környezetvédelmi szempontok miatt is érdemes takarékoskodni, ezért utánajártunk, hogyan csökkenthetnénk az áram- és gázfogyasztásunkat, továbbá azt is megtudtuk, hogyan tehetjük energiatakarékossá az otthonunkat. Bár utóbbi nem olcsó mulatság, hosszú távon megtérül a befektetett összeg.

A romániaiak többsége még mindig tűzifával fűti a lakását, körülbelül 3,5 millió háztartásban használnak szilárd tüzelőanyagokat, ezek zöme faluhelyen található. Városi távfűtési hálózatra 1,2 millió lakás van csatlakoztatva. Mintegy 300 ezer lakást más energiaforrással fűtenek, például cseppfolyósított gázzal vagy árammal, esetleg termálvízzel, ahol erre lehetőség van. Ugyanakkor a lakások csupán 5 százalékának a hőszigetelése tekinthető korszerűnek és megfelelőnek, pedig a takarékoskodás a megfelelő szigeteléssel kezdőik.

Balla György kolozsvári fűtésrendszer-szakértő úgy véli, körülbelül 21,5 Celsius-fok körüli hőmérséklet a legmegfelelőbb a lakásban télen. Ha már csak egy fokkal is emeljük a hőmérsékletet, jelentősen többet kell fizetnünk. Ugyanakkor, ha kisgyerek is van a családban, érdemes melegebben tartani a lakást, körülbelül 22–23 fok ajánlott.

Fotó: Pixabay

„Nem kell megijedni attól, ha napközben szüneteltetjük a fűtést. A tömbházlakásokban napközben sem csökken a hőmérséklet 17–18 fok alá. A falak nem hűlnek ki, ugyanis a szomszédok is fűtenek, ez pedig sokat számít. Érdemes tehát naponta többször elindítani a fűtést, hiszen például 18 fokról nagyon rövid idő alatt ismét kimelegszik a helyiség” – véli a szakember. Ugyanakkor nagy előny az, hogy a tömházlakásban télen sem csökken 5 Celsius-fok alá a hőmérséklet, akkor sem, ha teljesen elzárjuk a fűtést.

Balla György felhívta a figyelmet arra is, hogy a hideg idő közeledtével, amikor először kapcsoljuk be a fűtést, érdemes követni, hogy esetleg nő-e a nyomás a gázkazánban. Körülbelül 1–1,5 közötti érték a megfelelő, azonban ha ez emelkedik, azonnal hívjunk szerelőt. „Ezeket a problémákat könnyen meg lehet oldani, viszont ha elhanyagoljuk, körülbelül négyszer vagy ötször többe kerül majd a javítás” – részletezte.

A szakember arra is kitért, hogy a régi, öntvény fűtőtestekhez nem érdemes ragaszkodni. Felelevenítette, a kommunizmus idején vált népszerűvé az az álláspont, hogy a régi fűtőtestek jobban tartják a hőt, ezért érdemes azt használni, sokan mai napig nem akarnak megszabadulni tőlük. Viszont a radiátornak nem kell tartania a meleget, hiszen csak annyi hőt kell leadnia, amennyit a hőszabályzó igényel. „Nincs szükség arra, hogy a fűtőtest tárolja a hőt, tehát érdemesebb néhány óránként 10 percre elindítani a meleget, hogy megtartsuk az álladó hőmérsékletet” – magyarázta a szakember.

Érdemes befektetni, hogy energiatakarékossá tegyük a lakást

A Maszol által megkeresett villamosenergetikai szakember úgy véli, a jövőt az intelligens házak jelentik, bár Romániában még nem túl nagy a kereslet. A cél az, hogy a nulla fogyasztást tartsuk szem előtt, ezt pedig a hőszigeteléssel kell kezdeni. „A polisztirén szigetelés nem a leghatékonyabb módszer, szigetel ugyan, de nem engedi szellőzni a falakat. Ehelyett érdemesebb kőzetgyapotot használni, bár borsosabb az ára, mégis jobb a szigetelőhatása, illetve 1000 fokon ég, tehát nem gyullad be, ha tűz keletkezik”.

A szakember javasolja, hogy mindenképp cseréljük le a hagyományos izzókat energiatakarékos izzókra. Ezekből már nem csak a vakítóan fehér színű, a szemnek kellemetlen típust lehet vásárolni. Olyan izzók is megtalálhatók a piacon, amelyek színhőmérsékletét saját kedvünkre változtathatjuk.

Fotó: Pexels

Ha lakásépítésben, esetleg felújításban gondolkodunk, érdemes alumínium redőnyöket szerelni az ablakokra, a legjobb, ha tükör is be van építve a redőnyökbe. „Szenzorral lehet vezérelni, hogy a redőnylécek olyan szögben álljanak, hogy a tükrökről visszaverődjön a fény, bevezetve azt a lakásba. Ezzel a módszerrel sokkal tovább marad világosság a helyiségekben” – tette hozzá.

Ugyanakkor a szakember szerint érdemes lapos háztetős házat építeni. Egyrészt előnye, hogy nem kell cserepezni, másrészt megoldható, hogy körülbelül 50 centiméteres átmérőjű lyukakat fúrjanak a falba, ezekbe pedig olyan eszközöket helyeznek, amelyek szétszórják a természetes fényt a lakásban.

A légkondicionáló berendezés használata nem energiatakarékos megoldás, nagyon sok áramot fogyaszt. Olyan csöveket lehet beszerelni a falba, amelyek végén egy levegőcserélő ventilátor található, tehát ez az eszköz kiszívja az elhasznált levegőt a lakásból és friss levegőt fúj be, ugyanakkor fűtőszál található az eszközben, tehát felmelegíti a beérkező levegőt. Bár nagyon sok pénzbe kerülnek ezek a berendezések, kevés energiát fogyasztanak. Érdemes befektetni, ha van erre lehetőség, mert így csak a minimális mennyiségű áramot kell megvásárolni az áramszolgáltatótól. Hosszú távon megéri, hiszen lakásépítéskor több évtizedre tervez az ember – véli a szakember.

Egyszerű tippek a rezsicsökkentésre, amelyekre az internet népe esküszik

Az alacsonyabb áramfogyasztáshoz mindenképp érdemes takarékos LED-izzókra váltani, ugyanis ezekkel akár 80 százalékkal kevesebb áramot fogyaszthatunk, emellett az élettartamuk is hosszabb. Megéri lecserélni a régi elektromos eszközöket, hiszen az újabb, modernebb változatok sokkal energiahatékonyabbak. A mosógép és szárítógép, valamint az elektromos bojler fogyasztja a legtöbb áramot. Figyeljünk arra, hogy akkor indítsunk mosást, ha tele van a mosógép, és jobb döntés a lakásban, jó idő esetén pedig az erkélyen, udvaron megszárítani a ruhákat.

Nagyon fontos, hogy egy háztartási gép megvásárlásánál figyeljük az energiaosztályokat. Aki megengedheti magának, az mosógépből vagy hűtőszekrényből keressen minél magasabb osztályba sorolt gépet, mivel ezzel hosszú távon rengeteget lehet spórolni.

Fotó: Pexels

Kapcsoljunk ki mindent, amit nem használunk. Az elektromos eszközök stand-by módban is használnak áramot. Bár nem számottevő a fogyasztás, sok kicsi sokra megy alapon okosabb döntés kihúzni a konnektorból az elektronikus eszközöket, ha nem használjuk azokat.

Legyen tele mélyhűtő: érdemes jól megpakolni a fagyasztót, hiszen üresen csak a levegőt tartja hidegen, ráadásul akkor több energiát is igényel a működéshez. Akár vizesüvegekkel, vagy újságpapírral is kitömhetjük.

Megdöbbentő a különbség a kádban történő fürdés és a tusolás között. Míg egy háromperces zuhanyzáshoz 30–50 liter meleg víz szükséges, addig egy kád megtöltéséhez akár 150 liter is. Lényegében a kádban fürdés háromszor annyi energiafelhasználással jár, mint a tusolás.

A mosogatógép kevesebb vizet használ, mintha kézzel mosogatnánk, de fontos, hogy a megfelelő programmal indítsuk el. Nincs szükség hosszú programra és magas hőfokra, ha nincsenek benne túl koszos edények. Fontos még, hogy csak akkor indítsuk el, ha megtelt a masina.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?