Perelni készülnek a székelyudvarhelyi magánvállalkozók az áramszolgáltatóval

Tiltakoznak az Electrica Furnizare energiaszolgáltató számlázási módszere ellen a székelyudvarhelyi vállalkozók, ezért jogi útra terelik az ügyet.

Több udvarhelyi vállalkozást is ellehetetlenített számlázási módszerével az Electrica Furnizare energiaszolgáltató, az érintettek pedig úgy érzik, hogy már csak jogi úton tudják érvényesíteni igazukat – tudatta a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) elnöke, Jakab Áron Csaba és alelnöke, Ambrus Sándor.

A helyzet felvázolásakor Jakab elmondta, hogy a HarGaz Hargita 2021 őszén lemondott a földgázkereskedői engedélyéről, szerződéseinek jelentős részét az Electrica Furnizare kapta, mint FUI (Furnizori de Ultima Instanță), ez szolgáltatta tovább a gázt az ügyfeleknek. Azonban az Electrica az első számlákat csak az idén küldte ki, több hónapos késéssel, adott esetben a szeptemberi árnál 20-30-szor magasabb áron, anélkül, hogy erről előzetesen értesítette volna az ügyfeleit vagy egyeztetett volna velük.Jakab Áron Csaba és Ambrus Sándor SZMVSZ-vezetők | Fotó: Szász Csaba

„Az eljárás következtében, a hihetetlenül megnőtt számla kifizetése sok cég számára a megszűnés veszélyének fenyegetettségét jelenti” – közölte Jakab. Hozzáfűzte, 23 vállalkozás, szövetkezet és önkormányzat kereste meg az SZMVSZ-t tanácsot, segítséget kérve a helyzet orvoslására.

„Először lefutottuk a kötelező köröket, az ügyvédünk útmutatásai alapján az érintettek egyénileg tettek panaszt a szolgáltatónál, erről értesítették az Országos Energiaszabályozó Hatóságot, az ANRE-t is. Ahogy azt vártuk, a panaszokra kivétel nélkül az a válasz érkezett, hogy minden törvényes, ezért nem számolnak újra semmit” – tudatta az SZMVSZ-elnök, megjegyezve, hogy már folyamatban van az ügy jogi útra való terelése, a cégek csoportosan perelik be az Electricát. Mindamellett, hogy a pereskedéssel igazságtételben reménykednek, egyben szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét is, hogy amennyiben tudnak, segítsék a vállalkozókat céljuk elérésében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?