Jóváhagyták az energiadrágulás okait kivizsgáló bizottság létrehozását

Jóváhagyták csütörtökön a képviselők és szenátorok a villamos energia és a gáz jelentős drágulásának okait kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozását.

A javaslatot 339 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a két ház együttes plénuma. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőházi frakcióvezetője, George Simion támogatásáról biztosította a szociáldemokraták kezdeményezését. Azt mondta, a vizsgálóbizottságnak mielőbb el kell kezdenie a munkát, ugyanakkor szorgalmazta, hogy hívják meg egy plenáris ülésre az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnökét is, „akinek 12 ezer euró körüli fizetése van”. Simion kérte, hogy javaslatát bocsássák szavazásra.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) alsóházi frakcióját vezető Alfred Simonis kifejtette, nem lehet szavazásra bocsátani valakinek a plénum ülésére való meghívását, de rámutatott, fontos, hogy létrejöhet a vizsgálóbizottság, amelynek mindenkit be kell hívnia meghallgatásra, aki magyarázattal szolgálhat az energiaárak növekedéséről, köztük az ANRE elnökét is.

Alina Gorghiu nemzeti liberális párti szenátor szintén azt mondta, hogy előbb meg kell alakítani a testületet, majd az összevont házbizottságnak kell döntenie az ANRE elnökének meghívásáról. Végül a törvényhozók megszavazták a vizsgálóbizottság létrehozását, amelyhez újabb együttes ülést kell összehívniuk a házelnököknek.

(Címlapkép: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?