Florin Cîțu: nem lesz ismét energiaár-szabályozás

Florin Cîțu miniszterelnök kedden kijelentette, hogy az egyre dráguló energia ellenére a kormánynak nem áll szándékában ismét államilag szabályozott árakat megszabni az energiapiacon.

A kormányfő a keddi tanácskozás után jelentette be | Fotó: gov.roA kormányfő erről azon a keddi tanácskozáson beszélt, amelyet több illetékes intézményvezetővel folytatott, miután Romániában az elmúlt egy évben végrehajtott energiaár-liberalizáció következtében a villamosenergia és a gáz átlagban 21 százalékkal drágult, és ősszel további áremelkedés várható.

Cîțu elmondta, hogy az energia az egész Európai Unióban drágult és leszögezte: kitart az árliberalizáció mellett, ugyanis Romániának arra kell törekednie, hogy minél korábban függetlenné váljon energetikai szempontból. Ehhez beruházásokra van szükség a hazai termelési kapacitások növelése érdekében. Az energetikai függetlenséget csak középtávon lehet elérni – mondta Cîțu –, rövid távon azonban megoldást kell találni a megnövekedett rezsiköltségek jelentette teher enyhítésére.

Mint mondta, a kormány támogatásban fogja részesíteni a szociálisan érzékeny fogyasztókat, egy erről szóló kormányrendelet kidolgozása folyamatban van. Virgil Popescu energiaügyi miniszter a találkozó után bejelentette, hogy a fogyasztókkal szemben sorozatos visszaéléseken tetten ért szolgáltatók kemény bírságokra számíthatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Romániában az év elején liberalizálták a villamosenergia-árakat, és tavaly júliusban a gázárakat, így a lakossági fogyasztók már nem államilag szabályozott áron kapják az energiát.

Kapcsolódók

Kimaradt?