banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Megugrott a gázimport, mégis kiürülőben vannak a tározók

Négyszer annyi orosz gázt vásároltunk az év első hét hónapjában, mint egy évvel korábban.

Nagyon megugrott az importált földgáz mennyisége az év első hét hónapjában. Az Európai Unió legfontosabb beszállítója, a Gazprom legfrissebb tájékoztatása szerint a Romániába irányuló gázmennyiség nőtt a leginkább január 1. és július 31. között, 318,3 százalékkal.

Ez messze a legnagyobb növekedés a Gazprom ügyfelei között. Törökországba 203,9, Szerbiába 118,15, Bulgáriába 47, Németországba pedig 42,2 százalékkal szállított több gázt az orosz nagyvállalat 2021 júliusának végéig, mint az elmúlt év azonos időszakában. A szóban forgó időszakban a Gazprom 115,3 milliárd köbméter gázt exportált, 23,2 százalékkal többet, mint 2020 első hét hónapjában.

A nagyon megnövekedett import ellenére a hazai tározókban lényegese kevesebb gáz van most, mint tavaly ilyenkor. „2021 első félévében a Depogaz ügyfelei 1 420,7 millió köbméter gázt szivattyúztak ki (2020 első félévében 923,9 millió köbmétert), s csak 559 millió köbmétert fecskendeztek be (2020 első félévében 571 millió köbmétert). A tározókban levő gáz mennyisége 861,7 millió köbméterrel csökkent (2020 első félévében 352,9 millió köbméterrel)” – olvasható a Romgaz jelentésében.

Ez azt jelenti, hogy ha rövid időn belül nem sikerül pótolni a hiányzó mennyiséget, akkor az utóbbi években megszokottnál zordabb tél esetén ellátási nehézségek léphetnek fel. Arra, hogy az elkövetkező időszakban sikerüljön az ideális szintre feltölteni a tározókat kicsi az esély. Augusztus elején a Gazprom legfontosabb lelőhelyén, az észak-szibériai Novij Urengojban tűzvész rongált meg gázipari berendezéseket, ezért csökkent az Európába irányuló export volumene.

A  műszaki jellegű problémák mellett más oka is lehet annak, hogy kevesebb orosz gáz jut Európának. Az OilPrice.com szakportál által megszólaltatott elemzők szerint Oroszország politikai nyomásgyakorlásra is használja a gázt, azért csökkenti a kivitelt, hogy ezzel emlékeztesse az Európai Uniót arra, energetikailag ki van szolgáltatva a nagy keleti szomszédnak.

Az orosz import ugrásszerű növekedését az okozta, hogy a belföldi kitermelés csökkent idén, a kereslet ellenben 8 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. Az orosz gáz jelenleg a hazai igények több mint 20 százalékát fedezi. Az importtal párhuzamosan a gáz ára is nőtt: az év elején még 18 euró/MWh volt az ár a bécsi tőzsdén, az utolsó negyedévi szerződéseket már 47 euró/MWh áron kötik.

(Nyitókép: Máramaros Megyei Tanács)

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?