Ekkor merül ki Románia szárazföldi földgáztartaléka

Románia 14 év múlva földgáz nélkül marad, ha nem termelik ki a fekete-tengeri tartalékokat - mutat rá a 2018-2030-as időszakra kidolgozott energiastratégia, amit csütörtökön bocsátottak közvitára az energetikai minisztérium honlapján.

„Az importfüggőség elkerülése érdekben feltétlenül szükséges a fekete-tengeri földgázlelőhelyek kiaknázása” - mutat rá a dokumentum. Az Altalajkincsek Országos Ügynökségétől (ANRM) származó adatok szerint a fekete-tengeri lelőhelyek nélkül Románia földgáztartaléka 153 milliárd köbméter, ami évi 10,5 milliárd köbméteres fogyasztással számolva 14,6 évre elegendő mennyiség.

Ilyen körülmények között a tengeri szénhidráttartalékok kitermelése jelentősen hozzájárulna az energiafüggetlenség megteremtéséhez - állapítja meg a dokumentum.

Az adatok szerint Románia széntartaléka 104 évre elegendő, ám lehetetleni kiaknázni, mert a bányászat nem gazdaságos. Az országban bányászott szén átlagos hőértéke 3.650 kcal/kg. A hőerőművek ellátáshoz szükséges szenet a zsilvajdejvulkáni és livezeni-i bányák termelik ki.

„A széntartalékok kiaknázása csak gazdaságos körülmények között lehetséges, ami jelen állás mellett valószínűtlenné teszi új hőerőműblokkok építését” - állapítja meg a dokumentum.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?