Magyarázkodik a kormány az újjáépítési terv miatt: 585 millió eurós beruházásokat bíznának egy magáncégre

A főleg mélységi fúrással, hajózással és nyílttengeri munkálatokkal foglalkozó GSP gázerőművet és napelem parkot építene.

Alig pár napja nyújtotta be a kormány az országos újjáépítési tervet (PNRR) az Európai Bizottságnak, s máris magyarázkodni kényszerül miatta. A Cîțu-kabinet több tagjától arra várt választ a sajtó és a közvélemény, milyen megfontolásból lett a Grup Servicii Petroliere (GSP), egyetlen magáncégként a terv közvetlen haszonélvezője.

„Nem az én döntésem volt ennek a cégnek a kiválasztása. Azt, hogy hogyan választották ki, nem tudom megmondani, mert nincs tudomásom róla” – nyilatkozta Cristian Ghinea, az uniós projektekért felelős szaktárca vezetője. A kormányfő is teljesen semmitmondó választ adott, amikor újságírók a GSP-ről kérdezték. „Ezekben a projektekben újszerű technológiákról van szó” – mondta Florin Cîțu, hozzátéve, felkérte az energetikai minisztert, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, s tisztázza az ügyet.

Az országos újjáépítési terv keretében 1,62 milliárd eurót igényelt a kormány az Európai Uniótól energetikai beruházásokra. Ennek az összegnek körülbelül a harmadát olyan beruházásokra kívánják fordítani, amelyekben szerepet kap a Gabriel Comănescu konstancai üzletember tulajdonában levő GSP csoport egyik tagja, a GSP Power.

A GSP Power, a Romgazzal együttműködve, Mehedinți megyében kellene tető alá hozzon egy 320 millió eurós beruházást uniós pénzből. Ennek keretében egy 159 MW teljesítményű gázerőmű megépítése van tervbe véve, egy 100 MW teljesítményű napelem park, egy zöld hidrogén előállítására alkalmas egység, valamint egy szén-dioxid befogására és tárolására alkalmas berendezés. Mindezt 2024-ben be kellene fejezni, úgy, hogy még hozzá sem fogtak.

A GSP Power egy másik PNRR-s beruházásnak is részese, szintén a Romgazzal együttműködve. Ez egy 265 millió eurós projekt, ami ugyancsak négy elemből áll: egy 159 MW teljesítményű gázerőmű, egy 20 MW kapacitású napelem park, egy hidrogén termelő egység és egy szén-dioxid befogó és tároló berendezés. Ez a beruházás is el kellene készüljön 2024 végéig.

Az Energetikai Minisztériumnak azt kellene szakmai érvekkel megindokolnia, hogy miért épp ezt a céget választották ki a szóban forgó beruházásokra, főleg, hogy az energetikai ágazatban erős a verseny, egy sor vállalat alkalmas volna ezek lebonyolítására. A minisztérium döntése már csak azért is megkérdőjelezhető, mivel a GSP fő tevékenységi területét a fúrások, a tengeri szállítás és a nyíltvízi, illetve felszín alatti munkálatok alkotják, a cég honlapján semmiféle utalás nem található arra, hogy valaha építettek volna gázerőművet, napelem parkot, vagy hidrogén előállító állomást.

A PSD megpróbál politikai tőkét kovácsolni az ügyből, azt állítva, hogy Gabriel Comănescu a PNL szponzora. Az üzletember a legprimitívebb demagóg stílusban reagált. „Nem vagyok, és nem is voltam az, ez kitaláció. Az egyetlen probléma velem az, hogy román vagyok, ez egy nyílt támadás egy román ember ellen” – jelentette ki Comănescu.

(Nyitókép: Facebook/Grup Servicii Petroliere)

Kapcsolódók

Kimaradt?