banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Visszatáncol a Romgaz: mégsem bontana szerződést a radnóti erőmű kivitelezőivel

A két építőnek új, elfogadható időpontot kell megneveznie, ameddig befejezik és működésbe helyezik a 430 MW teljesítményű energetikai objektumot.

Váratlan fordulatot vett az új radnóti erőmű építésének az ügye. Április elején a beruházás megrendelője, a Romgaz átiratban értesítette a kivitelezőket, hogy felbontja a velük kötött szerződést. Az állami energetikai vállalat arra hivatkozott, hogy a román Romelectro és a spanyol Duro Felguera nem tartotta be a szerződésbe foglaltakat, nem fejezte be határidőre az objektum építését.

Erre válaszul a Romelectro bejelentette, hogy beperelte a Romgazt, mivel a beruházás annak a hibájából akadt el. A Romelectro több mint két évvel ezelőtt hivatalosan tájékoztatta a Romgazt, hogy mivel a kormány jelentősen felemelte az építőipari minimálbért, megnőttek a munkálatok költségei, amit a kivitelezők nem tudnak átvállalni. A cég arra kérte a Romgazt, hogy módosítsák a szerződést, emeljék meg 4 millió euróval a munkálatok ellenértékét. A Romelectro azt állítja, hogy a javaslatot a Romgaz a mai napig nem fogadta el.

A Romgaz vezetősége időközben meggondolta magát, s 14 napos határidőt szabott a kivitelezőknek, hogy terjesszenek elő egy javaslatot az erőmű mihamarabbi befejezésére és működésbe helyezésére. Ezt az állami vállalat vezetősége elemezni fogja, s ha megfelelőnek találja, eltekint a szerződés egyoldalú felbontásától.

A 2016 október 31-én megkötött szerződés értelmében a 430 MW teljesítményű gázerőművet 2019-ben kellett volna befejezni. A beruházás értéke 269 millió euró volt. A munkálatok jó ideje szünetelnek, aminek csak egyik oka, hogy a kormány által előírt béremelés következtében megnőttek a kivitelezők személyi kiadásai, ezáltal pedig a beruházás költségei.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A spanyol partnernek már a szerződés aláírásakor anyagi gondjai voltak, melyek időközben súlyosbodtak. A Duro Felguera belekeveredett egy korrupciós ügybe, melynek a szálai Venezueláig terjedtek. A céget pénzmosással és korrupcióval gyanusították, a Romgaz vezetősége azonban azt állítja, nem volt tudomása a Duro Felguera gyanús ügyleteiről és pénzügyi problémáiról.

Ez azonban nem lehet mentség, ugyanakkor megkérdőjelezhetővé teszi a Romgaz menedzsmentjének szakmai kompetenciáját, mivel a sajtó annak idején megírta, hogy a fontos beruházást egy korrupciógyanús, megroggyant helyzetű cégre szándékoznak bízni.

(A címlapfotó illusztráció | Forrás: romelectro.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?