banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Botrányba fulladt az új radnóti erőmű építése

Az objektumnak 2019-re kellett volna elkészülnie, a megrendelő Romgaz egyelőre azt sem tudja, mennyi épült meg belőle.

A rendszerváltás utáni időszak legnagyobb hazai energetikai beruházása körvonalazódott a Maros megyei Radnóton, amikor a Romgaz úgy döntött, hogy új 430 MW kapacitású gázerőművet építtet. A 269 millió eurós beruházás kivitelezésére a Romelectro-Duro Felguera konzorciummal szerződött az állami gázkitermelő vállalat 2016-ban.

Az erőművet 2019-ben kellett volna átadni, azonban erre a mai napig nem került sor. A munkálatok elakadtak, ami miatt a Romgaz felbontotta a kivitelezőkkel kötött szerződést, erre válaszul pedig a Romelectro beperelte a vállalatot.

A bajok forrása, legalábbis látszólag, a 114/2018-as kormányrendelet, melynek értelmében adómentességet kaptak az építőipari dolgozók, az ágazati bruttó minimálbért pedig 3 ezer lejre emelték. Ez tetemes költségnövekedést okozott, amiről a Romelectro átiratban értesítette a Romgazt.

A kivitelező számításai szerint a kormány által előírt béremelés 4 millió euróval növelte meg a munkálatok költségét, amit a Romgazra szeretett volna áthárítani. Az állami gázkitermelő vállalat azonban a mai napig nem hagyta jóvá a szerződés javasolt módosítását, helyette felbontotta a kivitelezőkkel kötött szerződést.

A kialakult helyzet nem csupán a Romelectrot hozta nehéz helyzetbe, hanem az alvállalkozóit, beszállítóit is. Ez utóbbiak 184-en vannak, közülük 155 hazai cég. „A beszállítókkal szembeni tartozásaink elérték a 11 millió eurót. Felhasználtuk minden pénzünket, a beszállítók pénzét is. (…) Úgy döntöttünk, hogy bepereljük a Romgazt, mivel nem írta alá az árkiigazításra vonatkozó szerződéstervezetet. 16, 3,5 milliárd lej összértékű, folyamatban levő szerződésünk van az Energetikai Minisztériummal, mindegyik esetében problémák vannak” – nyilatkozta Viorel Gafița, a Romelectro vezérigazgatója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Jelenleg folyamatban van a műszaki és pénzügyi felmérés annak megállapítására, hogy fizikailag és értékét tekintve milyen fázisban van a beruházás, milyen munkálatokra van még szükség az erőmű befejezéséhez és a működésbe helyezéséhez” – nyilatkozta Aristotel Jude, a Romgaz vezérigazgatója.

Inkompetencia minden téren

A jelenlegi patthelyzet megelőzhető lett volna, ha az építőipari minimálbér jelentős megemelését követően az akkori kormány mentesítette volna a radnóti beruházást annak hatályai alól, ahogy ezt megtette más projektek esetében. A Romelectro jelezte, hogy a megnövekedett bérköltségek miatt nem tudja elvégezni a munkálatokat az eredeti áron, azonban a kormány nem lépett.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap által megszólaltatott, a névtelenséghez ragaszkodó szakemberek szerint kollektív hibák sorozata vezetett a jelenlegi helyzethez. „Inkompetenciáról tett tanúbizonyságot valamennyi fél, az állam, a kivitelezők és a haszonélvező is” – nyilatkozta egyikük.

Az, hogy a Romgaz és az Energetikai Minisztérium nem volt képes megfelelően menedzselni a radnóti projektet, már csak amiatt is nagyon aggasztó, hogy az állami vállalat az Exxon Mobil helyett be akar szállni a tervezett Fekete-tengeri földgáz kitermelésbe. Márpedig a Neptun Deep projekt nagyságrendekkel komplexebb beruházás, mint a radnóti erőmű építése.

(A címlapfotó illusztráció | Forrás: romelectro.ro)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?