Már hatodik napja nincs távfűtés és melegvíz-szolgáltatás Déván

Közel négyezer dévai lakásban, valamint a közintézményekben és iskolákban hatodik napja nem működik a távfűtés, nincs melegvíz-szolgáltatás, mivel a marosnémeti erőművet szénhiány miatt kénytelenek voltak leállítani.

Cristian Roşu, a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) ügyvezetője szerdán úgy nyilatkozott, hogy a vezetőség nem rég úgy döntött, hogy három napra beüzemelik a zsilymacesdparosenyi (Paroşeni) erőművet, mivel ennek működtetése gazdaságosabb. Hozzátette, hogy a CEH-nek a Transelectrica felé van törlesztenivalója, amelynek eleget kell tenniük, hogy ne kerüljenek ki az energiapiacról és maradjanak jövedelem nélkül. Az ügyvezető megjegyezte, hogy ezzel a CEH berkeiben dolgozó mintegy 4000 alkalmazott béreit tartják szem előtt.

Hozzátette, hamarosan mindkét erőmű működtetéséhez elegendő szén áll rendelkezésükre, a zsil-völgyi bányák kedden 1100 tonna szenet hoztak a felszínre, és reményeik szerint egy héten belül a napi termelés 1500 tonnára nő.

Az üggyel kapcsolatban a bányászokat és hőerőműi dolgozókat tömörítő szakszervezet vezetője, Cristian Iştoc közölte, hogy szerinte – az ügyvezető állításával ellentétben – a marosnémeti erőmű gazdaságosabban tudna működni, mint a zsilymacesdparosenyi. Megjegyezte továbbá, hogy nincs arra elfogadható magyarázat, hogy Déva napokkal ezelőtt fűtés és meleg víz nélkül maradt.

Mint mondta, a marosnémeti erőműnek mintegy napi 1800 tonna szénre lenne szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön. Az üzemet egyébként március 5-én állították le.

Kapcsolódók

Kimaradt?