banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Strukturális alapokból biztosítják Bukarest távhő-rendszerének felújítását

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyott 254 millió eurónyi állami támogatást Bukarest távhő-rendszerének felújítására, az összeget a Románia által lehívható strukturális alapokból biztosítják – közölte kedden az Európai Unió végrehajtó szerve.

Margrethe Vestager, az unió versenyjogi biztosa elmondta, a finanszírozás hozzájárul ahhoz, hogy Románia teljesítse az energetikai hatékonyság területén vállalt céljait, csökkenteni fogja az üvegházhatású gázok és más szennyező anyagok kibocsátását anélkül, hogy eltorzítaná a piaci versenyhelyzetet.

Románia azért fordult az EU-hoz, hogy strukturális alapokból újíthassa fel a bukaresti távhőszolgáltatási rendszer egy részét – amely majdnem 4 ezer kilométer hosszú és ezzel a legnagyobb az Európai Unióban –, mert a rendszer elavult, a vezetékek régiek és ezért sürgős felújításra szorulnak. A rendszer mintegy 1,21 millió polgárt és majdnem ötezer közintézményt szolgál ki. Az idén télen kritikus állapotba került, gyakoriak voltak a meghibásodások, ezért több száz tömbházban akadozott a fűtés és a melegvíz ellátás. Az állami támogatásból tervezik felújítani a hálózat tíz százalékát. Nicușor Dan bukaresti főpolgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy ekkora beruházással már jelentősen stabilizálni lehet a rendszert, és megelőzhetők lesznek a fővezetékeken a gyakori meghibásodások.

Bukarestben mintegy 2 millió ember lakik, a lakások többsége a távhő-rendszerhez van csatlakoztatva.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Pixabay)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?