banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Fűtés nélkül maradt Déva a Zsil-völgyi bányászok tiltakozása következtében

Több ezer lakás és közintézmény fűtés nélkül maradt Déván azt követően, hogy a Zsil-völgyi bányászok tiltakozása miatt leállt a város távfűtését is ellátó, főleg szénnel működő marosnémeti hőerőmű.

A vájárok már több napja tiltakoznak amiatt, hogy nem kapták meg idejében a fizetésüket. Két napja a megyeszékhelytől kilencven kilométernyire található lupényi szénbányában mintegy száz vájár elbarikádozta magát, és nem hajlandó kijönni, amíg a vállalat nem rendezi bértartozását.

A román közszolgálati rádió péntek reggeli tudósítása szerint Cristian Istoc, a bányászok szakszervezeti vezetője bejelentette, hogy a lupényi bányászok pénteken is folytatják a tiltakozást, amelyhez a térség többi bányájából is csatlakoztak vájárok. A szakszervezeti vezető közölte, hogy a munkabeszüntetés miatt csütörtökön éjfélkor fűtőanyag nélkül maradt és leállt a marosnémeti hőerőmű, így Déva több ezer lakásában és közintézményében nincs fűtés.A marosnémeti erőmű | Fotó: economica.net

Az elmúlt félévben ez a negyedik leállás a hőerőműnél, amely legutóbb február 9-én maradt fűtőanyag nélkül. Marosnémetiben a Zsil-völgyi bányákból származó szenet használják a villamos-energia előállítására, az erőmű hűtővizét pedig a dévai távhőszolgáltató hasznosítja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A bányászok elégedetlenek amiatt, hogy nem kapták meg február 15-én a bérüket. Ennek oka az, hogy a bányákat, a hőerőművet magában foglaló állami Hunedoara energetikai vállalat súlyos anyagi nehézségekkel küzd, csődeljárás alatt van, adósságai meghaladják a másfél milliárd eurót. A bérek kifizetése azért lett gond, mert a vállalat bevételei január 1-től több mint ötven százalékkal csökkentek azt követően, hogy elestek kétféle állami támogatástól. A vezetőség ígéretet tett, hogy február 26-án kifizetik az elmaradt béreket, de a bányászok egyelőre bizalmatlanok.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?