banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Ígéret: határidő előtt megkapják bérüket a Zsil-völgyi bányászok

A február 26-i határidőnél korábban megkapják fizetésüket a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) alkalmazásában álló bányászok – nyilatkozta péntek este a vállalat adminisztrátora, Cristian Roşu, miután több egyeztetést is folytatott Florin Cîţu miniszterelnökkel, Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel és Lucian Heiuş pénzügyminisztériumi államtitkárral.

Cristian Roşu azt mondta, a kormányfő arról biztosította, hogy a korábban határidőként megszabott február 26-a előtt megkapják bérüket a bányászok. „Nem tudom, hogy kifizetik-e hétfőn, de semmi esetre sem pénteken, ahogyan azt korábban megszabták” – fogalmazott.

Az adminisztrátor szerint pénteki ülésén elfogadja a kormány egy sürgősségi rendelet alkalmazási szabályait, amelyek lehetővé teszik, hogy a következő három hónapban idejében utalni tudják a bányászok bérét. Cristian Roşu azt is elmondta, a feszültségek enyhítése érdekében benyújtotta lemondását, a dokumentum azonban egyelőre az energiaügyi minisztériumnál van, nem lépett érvénybe, mert ez késleltette volna a bányászok bérének kifizetését.

A Zsil-völgyi bányászok szerdától tartó tiltakozó akcióit az váltotta ki, hogy nem kapták meg 15-ére várt fizetésüket, és azt közölték velük, hogy csak 26-án utalják a pénzüket. Tiltakozásképpen több mint száz lupényi bányász több mint 48 órája nem jött fel a tárnákból. Emiatt több ezer lakás és közintézmény fűtés nélkül maradt Déván, mivel a bányászok tiltakozása miatt leállt a város távfűtését is ellátó, főleg szénnel működő marosnémeti hőerőmű.   

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?