Hétfő óta tart a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja

Folytatódik a zsilymacesdparosenyi (Paroşeni) és hobicaurikányi (Uricani) szénbánya 110 bányászának sztrájkja, akik október 28-a óta nem jöttek fel a tárnákból – tájékoztatott pénteken Domokos László, a Huila szakszervezet elnöke.

A szakszervezeti bizalmi szerint tíz vájár szorult orvosi kezelésre, többeknek gondjuk volt a vérnyomásukkal és a vércukorszintjükkel. Hozzátette: az emberek fáradtak, de elszántak, hogy folytatják a tiltakozást amiatt, hogy nincs kilátás kompenzációra azoknak a vájároknak az esetében, akiket jövő év elején elbocsátanak. Hárman, köztük egy szakszervezeti vezető bejelentette, hogy vasárnaptól éhségsztrájkba lép, ha addig nem oldódik meg a problémájuk.

Domokos László arról tájékoztatott, hogy nem jelennek meg a hétfőre Bukarestbe összehívott megbeszélésen, mert annak egy olyan elemző dokumentum alapján kellene létrejönnie, ami nem készült el, jóllehet a határidő év eleje volt.

A bányászok azt követelik, hogy hosszabbítsák meg a 36-os kormányrendelet hatályát, amely kompenzációs kifizetéseket és kétéves szolgálati idő jegyzését garantálta azoknak, akik ez idő alatt elérik a nyugdíjkorhatárt, a többieknek pedig alkalmazást ígért a vajdahunyadi energetikai komplexumnál (CEH).

A két Hunyad megyei bányában 2017-ben kezdődött meg a bezárási eljárás. 2018-ban és 2019-ben a széntelepek biztonságba helyezését és a víz elvezetését célzó munkálatok folytak. 2020-tól le kell állítani a fő ventilátorállomást, és le kell zárni a tárnák és földfelszín közötti összeköttetéseket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?