A Romgaz megvásárolná az ExxonMobil részesedésének felét a fekete-tengeri földgázmezőben

Virgil Popescu gazdasági miniszter szerint a Romgaz állami gázvállalat kész megvásárolni az amerikai ExxonMobiltól a Fekete-tenger Neptun Deep elnevezésű gázmezőjében birtokolt 50 százalékos részesedését.

A tárcavezető pénteken az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott. Elmondta, hogy a lengyel PGNIG vállalat visszalépett a tárgyalásokból és immár nem érdekelt a gázmező 50 százalékos részesedésének a megvásárlásában, amit az amerikaiak bocsátottak áruba. Korábban a román állami gázvállalat vezetője úgy nyilatkozott, hogy a Romgaz maximum 20 százalékos részesedést vásárolna a projektben.

A Neptun Deep névre keresztelt földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik, amelynek a kitermelési jogán az amerikai vállalat mellett az osztrák OMV osztozik 50-50 százalékos arányban. Az ExxonMobil eladná a részét, ennek érdekében több vállalattal tárgyalásokat kezdeményezett.    

A földgázmező kitermelése az úgynevezett offshore törvény miatt késik, amely kedvezőtlen feltételeket állapít meg a kitermelőknek, ezért az OMV 2021-re halasztotta a kitermelésről szóló döntést. Az érdekelt befektetők arra számítanak, hogy a decemberi parlamenti választásokat követően felálló új törvényhozói testület a beruházók számára kedvezőbben módosítja a törvényt.    

Klaus Iohannis államfő az Európai Unió klímavédelmi céljairól folytatott október közepi EU-csúcson világossá tette, hogy Románia ki akarja termelni a Fekete-tengeri földgáztartalékokat az átmeneti időszakban, egyebek mellett csak ezzel a feltétellel hajlandó elfogadni az EU klímavédelmi céljait.

Kapcsolódók

Kimaradt?