banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

A gazdasági miniszter szerint a két magyar vállalat elállt a román-magyar gáz interkonnektor lekötésétől

A két magyar vállalat, amely 2018-ban lekötötte a román-magyar gázhálózatot összekötő interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres kapacitását, visszalépett a projektből, hiszen tavasszal, amikor már fizetniük kellett volna, hogy megerősítsék az elkötelezettségüket, nem tették meg – nyilatkozta Virgil Popescu gazdasági miniszter pénteken. A tárcavezető a Hotnews hírporálnak adott interjúban beszélt erről.

A minisztert a Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő úgynevezett BRUA gázvezeték megépítéséről, valamint a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről kérdezték.     

Kifejtette azon meggyőződését, hogy a BRUA végül meg fog épülni az eredeti tervek szerint, és jelezte, nem ért egyet azokkal, akik azt sugallják, hogy a vezeték fölösleges lenne, hiszen elsősorban az azeri földgáz, illetve az amerikai és a katari cseppfolyósított gáznak a görög kikötőkből való szállítása érdekében épül. Hozzátette: egyelőre nem a fekete-tengeri földgáz kitermelésének késlekedése akadályozza, hogy a BRUA Románia területén várhatóan az év végéig megépülő szakasza nyersanyagot szállítson, hanem a görög-bolgár interkonnektornál tapasztalt késések.    

A miniszter arra reagált, hogy hét elején a román energiaár-szabályozó hatóság egyik igazgatója kijelentette: a BRUA romániai szakaszának megépítése és a vezeték üresen maradása a földgáz árának drágulását idézheti elő. Az igazgató szerint a fekete-tengeri földgáz nélkül megkérdőjeleződik a vezeték hasznossága.         

Arra a kérdésre, hogy a BRUA második szakasza elkészül-e, Virgil Popescu kifejtette, hogy ez egy gazdasági kérdés, a vezetéknek ki kell állnia az úgynevezett gazdasági teszt próbáját. Itt említette meg, hogy két magyar vállalat kötötte le a román-magyar gázhálózatot összekötő interkonnektor szállítási kapacitását, de a visszalépésük miatt újra kell kezdeni az eljárást. Az első fázisban a BRUA vezeték 1,7 milliárd köbméter gáz szállítására képes.     

A miniszter kijelentette, hogy az idén várhatóan nem sikerül módosítani a Fekete-tenger alatti földgáz kitermelését lehetővé tevő román offshore törvényt, mert a parlamentben nincs egyetértés a pártok között. "A jelenlegi parlament nem működőképes, nem lehet megvitatni ezt a kérdést, és ezt látják és megértik a befektetők is, akik azt várják, hogy az év végi parlamenti választás után olyan politikai többség alakuljon ki, amely akarja a kitermelést és a jogszabály módosítását" - mondta a miniszter.   

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiséget az amerikai ExxonMobil és osztrák OMV kellene a felszínre hozza, de mindkét befektető elégedetlen a bukaresti törvényhozói testület által elfogadott jogszabállyal, amely nem biztosít számukra elég kedvező feltételeket. 

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?