banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Megegyezett az OMV és a kormány: az osztrák vállalat lesz a mélytengeri földgázkitermelés irányítója

A kormány azért szerette volna átvenni az irányítást, mivel a befektetés kezelője dönthet az alvállalkozók személyéről.

Úgy tűnik, jelentős akadály hárult el a fekete-tengeri földgázkészletek kitermelése elől. Az év elején az OMV Petrom még azzal fenyegetőzött, lehet, hogy kiszáll a Neptun Deep projektből, most azonban megerősítette, elkötelezett annak folytatása mellett.

„Az OMV Petrom közreműködik a Fekete-tengerben található földgázkészletek kiaknázásában. Ez szükséges Románia energetikai függetlenségéhez, az energetikai átállás sikeréhez és a gazdasági növekedéshez” – áll a vállalat által kiadott közleményben. Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója is ilyen szellemben nyilatkozott: „A fekete-tengeri projekt egyedülálló lehetőség Románia számára, és készen állunk, hogy hozzájáruljunk a megvalósulásához”.

Korábban az OMV Petrom azért vetette fel a projektből való kilépés lehetőségét, mivel teljes volt a bizonytalanság azt illetően, ki töltené be a beruházásból kiszálló Exxon Mobil helyét. A súlyos pénzügyi gondokkal küzdő amerikai nagyvállalat még 2019-ben bejelentette, hogy kilép a projektből, azonban a koncessziós szerződésben levő 50 százalékos részesedésére nem akadt vevő. A határidő lejárta előtti utolsó napon, március 31-én aztán a Romgaz ajánlatott tett az Exxonnak. Piaci források szerint az ajánlat értéke hozzávetőleg 900 millió dollár. Mivel más jelentkező nem akadt, az Exxon Mobil minden bizonnyal elfogadja az állami gázkitermelő vállalat ajánlatát.Az ország 8 éves teljes fogyasztásával megegyező mennyiségű gáz lehet a mélyben / Fotó: Facebook/GSP)

Első az egyenlők között

 „Készen állunk rá, hogy egyenlő partnerek legyünk ebben a stratégiai fontosságú projektben. Amennyiben elfogadják az ajánlatunkat, az OMV Petrom lesz a projekt kezelője” – nyilatkozta Aristotel Jude, a Romgaz vezérigazgatója.

Ez a megnyilatkozás teljesen egybecseng az OMV Petrom állásfoglalásával, s arra utal, hogy az osztrák kőolajipari vállalat tárgyalásokat folytatott a színfalak mögött a kormánnyal, s sikerült érvényre juttatnia az akaratát. Korábban a kormány egyértelművé tette, azt szeretné, hogy a Romgaz ne csak a kitermelési engedély tulajdonosa legyen, hanem a projekt kezelője is. Az eredeti megállapodás értelmében a kezelői szerep az OMV Petromnak jutott volna. Ez azért fontos, mivel, bár a partnerek részesedése a projektben azonos, 50-50 százalék, a kezelőnek plusz jogai vannak, egymaga dönthet az alvállalkozók személyéről.

Az, hogy az OMV Petromé lesz a döntő szó a projektben, valószínűleg pozitívum, a radnóti erőmű körüli herce-hurca ugyanis azt mutatja, a Romgaz elég gyatrán teljesít a projekt-menedzsment tekintetében.

Ha az Exxon Mobil rábólint a Romgaz ajánlatára, akkor következhet a nyílt tengeri kitermelést szabályozó offshore-törvénynek a befektetők javára történő módosítása. A kormány azért vár vele a tranzakció lebonyolításáig, nehogy meggondolja magát az amerikai vállalat a kedvezőbb feltételek láttán.

A Neptun Deep földgázmező kitermelhető készleteit 42-84 milliárd köbméterre becsülik. Ez 4-8-szorosa Románia jelenlegi éves fogyasztásának.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?