Fekete-tengeri gázkitermelés: a Romgaz szállna be az Exxon helyére, szerdán tesz vásárlási ajánlatot

Miután nyélbe ütik a tranzakciót, módosítani fogják a mélytengeri lelőhelyek kiaknázására vonatkozó offshore-törvényt.

Március 31-én ajánlatot fog tenni a Romgaz az Exxon Mobilnak a Neptun Deep projektbeli részesedésére, jelentette be kedden Virgil Popescu energetikai miniszter. A tárcavezető nem bocsátkozott részletekbe, így egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen összegű az állami vállalat ajánlata. Virgil Popescu azt is elárulta, hogy a tavaszi parlamenti ülésszak alatt módosítani fogják az offshore-törvényt.  

Ha a tranzakció létrejön, akkor elhárul az egyik akadály a Fekete-tenger alatt található földgázkészletek kiaknázása elől. A Neptun Deep mélytengeri lelőhely kitermelésére az elmúlt évtized elején az Exxon és az OMV Petrom társult, azonban a beruházás a mai napig nem valósult meg. Hovatovább, az amerikai vállalat 2019-ben bejelentette, hogy kiszáll, mivel elégedetlen a projektnek a hatályos törvényi szabályozás által biztosított pénzügyi feltételeivel.

Másfél éven át semmi sem történt, az Exxon nem talált vevőt a részesedésére, a befektetés pedig megfeneklett. Ez év elején aztán az OMV kilátásba helyezte, hogy ha nem történik előrelépés, a kormány nem kezdeményezi az offshore-törvény módosítását, úgy, hogy az kedvezőbbé váljon a befektetők számára, valószínűleg ki fog szállni a Neptun Deep projektből.

Az offshore-törvény módosított változatát a Romgaz-Exxon tranzakció lebonyolítását követően követően bocsátják majd közvitára. A kormány állítólag azért nem lépett mostanáig, mivel attól tart, hogy a befektetők számára előnyösebb feltételek miatt az Exxon Mobil meggondolná magát. Ennek azonban minimális a valószínűsége, mivel a kőolajipari óriásvállalat súlyos válságban van. Kormányzati források szerint a Cîțu-kabinet nem elégedne meg azzal, hogy a Romgaz átvegye az Exxon 50 százalékos részesedését, hanem azt szeretné, hogy döntő szava legyen a beruházásban.

Szakemberek szerint a Neptun Deep beruházás versenyfutás az idővel. Az Európai Unió egyértelműen a zöld energia mellett tette le a garast, a földgáznak pedig csak az átállási időszak meghatározó energiahordozójának a szerepét szánja. A Fekete-tengeri készlet kiaknázását ezért nem lehet sokáig halogatni, mivel valószínű, hogy másfél-két évtizedes távlatban a térségben csökkenni fog a földgáz iránti kereslet.

(Címlapi illusztráció forrása: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?