banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Az OMV-Petrom leghamarabb ekkor dönt a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről

Az OMV-Petrom leghamarabb 2021-ben dönt a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről, ugyanis nagyon sok függ attól, hogy Romániában megfelelő törvény létezzen a tengeri mezők kitermeléséről - jelentette ki Rainer Seele, az OMV vezérigazgatója szerdán egy bécsi sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató közölte, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a kitermelésről szóló döntést egészen biztosan nem idén fogják meghozni, hanem csak jövő évben. Emlékeztetett, hogy a Neptun Deep fekete-tengeri földgázlelőhely kitermelését 50 százalékban birtokló amerikai ExxonMobil el akarja adni a részesedését, az osztrák csoportnak meg kell várnia ennek a tranzakciónak a lezárását is. "Ha mindez megtörténik idejében, akkor a beruházásról szóló döntést meghozhatjuk a jövő évben" - mondta Seele.

A parlament már 2018 októberében elfogadta az úgynevezett offshore-törvényt, de ez olyan feltételeket tartalmaz, amelyet nem tartanak elég vonzónak a befektetők.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt. 2018-ban magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román-magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?