Fekete-tengeri földgázlelőhely: most már biztosan halasztják a megállapodásokat

Csak 2021-be folytatódnak a tárgyalások arról, hogy a Romgaz állami gázvállalat is részesedést szerez-e a fekete-tengeri Neptun Deep gázlelőhelyben - jelentette ki Adrian Volintiru, a Romgaz vezérigazgatója.

A vállalatvezetőt a Ziarul Financiar című gazdasági napilap idézte csütörtökön. Volintiru kifejtette, hogy a tárgyalásokat elhalasztották a jelenlegi "nehéz konjunktúrára való tekintettel". "A várakozás álláspontjára helyezkedtünk, a tárgyalásokat a jövő évre halasztottuk" - mondta a vezérigazgató. 

Szerinte mind az osztrák OMV Petrom, mind az amerikai ExxonMobil részéről ugyanolyan nagy az érdeklődés a fekete-tengeri gázlelőhely iránt, de várják, hogy a parlament fogadjon el egy új offshore-törvényt, amely segítené a kitermelést, kedvezőbb feltételeket állapítva meg a kitermelő vállalatok számára. A vezérigazgató bizakodónak mutatkozott, hogy a 2020-as év megoldást hoz erre, és akkor 2021-ben újrakezdődhetnek a tárgyalások.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik. A kitermelési jogok felett 50-50 százalékban osztozik az OMV és az ExxonMobil, de az amerikaiak tavaly árulni kezdték részesedésüket, miután a világon több beruházási tervüket újraértékelték, közöttük a romániai projektet is. 

Tavaly novemberben jelentette be a Romgaz vezérigazgatója, hogy az állami vállalat 15-20 százalékos részesedést vásárolna az amerikaiaktól. Az OMV Petrom is április végén közölte, hogy leghamarabb csak 2021-ben dönt a kitermelésről, ugyanis nagyon sok függ attól, hogy Romániában megfelelő törvény legyen a tengeri mezők kitermeléséről. A parlament már 2018 októberében elfogadta az úgynevezett offshore-törvényt, de ez olyan feltételeket tartalmaz, amelyet nem tartanak elég vonzónak a befektetők.

A kitermelésében Magyarország is érdekelt. 2018-ban magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román-magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Kapcsolódók

Kimaradt?