banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Nem adna pénzt az EB a gázhálózat fejlesztésére, a hidrogénnel próbáljuk meg rávenni

Ha kapunk pénzt, hidrogénnel kevert földgázt használunk majd tiszta földgáz helyett.

600 millió eurót igényelt Románia a gázelosztó hálózat kiterjesztésére az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében. Az Európai Bizottságnak (EB) fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban, azonban a kormány szeretné meggyőzni a testületet, hogy finanszírozza a beruházást. A tárgyalások során a hidrogénnek szánják az adu ász szerepét.

„Azt szeretném, hogy a PNRR pénzén csináljuk meg ezeket a gázvezetékeket. (…) Meg fogjuk mutatni, hogy képesek vagyunk hidrogént termelni, és keverék formájában a hálózatba juttatni. (…) Ez a jövő: hidrogén, földgázzal vegyítve. Nem szennyező, sokkal nagyobb a fűtőértéke, így csökkentheti a fogyasztást” – nyilatkozta Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

A hidrogént az energetikai szakemberek egy része a jövő egyik fontos, zöld energiaforrásaként tartja számon. A hidrogén újabban idehaza is egyre népszerűbb téma. Bár az elmúlt két évtizedben Románia mindössze 26 millió eurót költött a hidrogén kinyerésével kapcsolatos kutatásokra, az országban nyolc, az előállítására alkalmas technológiával rendelkező ipartelep is van. Ezek közül a legnagyobb kapacitású az OMV brazi-i kőolajfinomítója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Az országban megtalálható valamennyi, a világban a hidrogén előállítására alkalmazott technológia, s ezek működő ipari létesítményekhez tartoznak” – olvasható Tudor Prisecaru, a bukaresti műszaki egyetem oktatójának a tanulmányában. Románia azonban fáziskésésben van, mivel kizárólag az előállítását célzó tanulmányokra koncentrált, miközben külföldön már az üzemanyagként, illetve energiaforrásként való hasznosítását kutatják.

Ennek ellenére a hidrogén széleskörű alkalmazását promováló, Hydrogen Europe (HE) szervezet becslései szerint a kontinensen Románia rendelkezik az egyik legnagyobb hidrogéngyártási potenciállal. A szervezet becslései szerint 775 millió eurós befektetéssel Románia közép- és hosszútávon  1 500 MW energiát állíthat elő elektrolízissel kinyert zöld hidrogénből. Magyarország esetében 20 MW a szervezet prognózisa.

Ennél nagyobb potenciált csak négy országban lát a HE. A hidrogén felhasználás éllovasa Hollandia lehet, amely 3,2 milliárd eurós befektetéssel közel 6 ezer MW energiát termelhet majd.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?