Zöld hidrogént gyártana és exportálna egy állami vállalat

A zöld hidrogént a jövő egyik legfontosabb, karbonsemleges energiaforrásának tartják.

A Verbund nevű osztrák céggel együttműködve gyártana és exportálna zöld hidrogént a Hidroelectrica. Az erről szóló megállapodást a vállalat két társtulajdonosának, az Energetikai Minisztériumnak és az Állami Tulajdonalapnak (Fondul Proprietatea) kell jóváhagynia.  

Az energetikai szakemberek jelentős része a zöld hidrogént tartja a jövőbeli karbonsemleges gazdaság egyik legfontosabb energia hordozójának. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint jelenleg a hidrogénelőállítás a világ energiaszükségletének 4 százalékát fedezi. Ennek zöme nem zöld hidrogén, mivel egyelőre szénből vagy földgázból olcsóbb kinyerni, de ez újabb technológiák kifejlesztése esetén változhat.

A Hidroelectrica vízből, elektrolízis révén állítana elő zöld hidrogént. A folyamat energia bevitelét kizárólag megújuló forrásokból, vízenergiából és szélenergiából fedeznék. Az így előállított hidrogént ásványi olajban oldanák fel és a Dunán szállítanák, tartályhajókon. Végül ismét gázhalmazállapotúvá alakítanák és értékesítenék. Az elképzelés szerint a zöld hidrogént Ausztriában, Németországban, Szerbiában, Magyarországban, Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában és Montenegróban értékesítenék.

A Green Hydrogen @ Blue Danube projekthez szükséges beruházás összege egyelőre nem ismert. A Hidroelectrica a legnagyobb hazai energetikai vállalat. A közel 3 400 alkalmazottat foglalkozó vállalat 2019-es árbevétele 4,1 milliárd lej volt, nyeresége pedig 1,38 milliárd lej. A cég részvényeinek 80 százalékát az Energetikai Minisztérium, 20 százalékát pedig az Állami Tulajdonalap birtokolja.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?