Képviseletet nyit a Hidroelectrica Budapesten és Belgrádban

Képviseletet nyit Budapesten és Belgrádban az állami villamosenergia-termelő és -szolgáltató Hidroelectrica, amely egyébként fizetésképtelenségi eljárás alatt és pénzügyi átszervezés alatt áll - jelentette be csütörtökön a cég.

Remus Borza, a cég felügyeletével megbízott személy elmondta, hogy a budapesti kirendeltség megnyitását szeptemberre tervezik, a belgrádit egy későbbi időpontra. A Mediafax hírügynökség megjegyezte, hogy a bejelentés abban a kontextusban hangzott el, hogy novembertől a hazaienergiapiacot összekapcsolják a magyarországival, a csehországival és a szlovákiaival.

A 80 százalékban állami tulajdonban lévő vállalat fizetésképtelenségi eljárás alatt áll két éve, mivel jelentős adósságot halmozott fel, és az állam maga kérte a vállalat újjászervezését. Azóta felmondták a Hidroelectrica számára előnytelen szerződéseket, amelyek nagymértékben előidézték válságos állapotát.

A Hidroelectrica a legnagyobb hazai energiacég, amely 6462 megawatt névleges teljesítménnyel rendelkezik, és Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedezi. 2013-ban 902 millió lej adózás előtti nyeresége volt, miután 2011-ben és 2012-ben összesen 693 millió lej veszteséget halmozott fel. Árbevétele tavaly elérte a 3 milliárd lejt , 2012-ben pedig 2,4 milliárd lej volt. A vállalat honlapján szereplő pénzügyi adatok szerint az elmúlt két évben 841 millió euróról 216 millió euróra csökkentette a bankokkal szembeni adósságát, amelyet az év végéig további 39 millió euróval mérsékelnek.

A hatóságok a részvények 15 százalékát tőzsdére viszik a tervek szerint, ennek pontos időpontja még nem ismert.

Kimaradt?