Panaszáradat az egyik fő energiaszolgáltató ellen

Az ANRE 1,47 millió lej értékben szabott ki idén bírságokat az Enelre.

Idén 2 993, az Enel Energia, illetve az Enel Energia Muntenia elleni panaszt iktattak az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságnál (ANRE). A két vállalat működésével kapcsolatos kifogások főlént a számlázásra, a szerződéskötésre, illetve a szolgáltatóváltásra vonatkoztak.

Volt olyan ügyfél, aki amiatt reklamált, hogy bár már két szabadpiaci szerződést írt alá, továbbra is az univerzális szolgáltatás magasabb díjszabása szerint számlázzák neki az áramot. A márciusi szerződést nem tekinti érvényesnek az Enel, mért „történt valami az adatbázissal”, míg a májusit nem alkalmazzák, azzal hitegetve a klienst, hogy majd a következő hónaptól számláznak annak alapján.

Több fogyasztó azért fordult az ANRE-hez, mivel arra ébredt, hogy nincs érvényes szerződése az Enellel, annak ellenére, hogy a cég előzőleg arról tájékoztatta őket, automatikusan meghosszabbítja azokat. A vállalat telefonos ügyfélszolgálatán keresztül próbálták megoldani a helyzetet, sikertelenül. „Ahányszor telefonálsz, annyi különböző információt kapsz, nincs két ügyfélszolgálatos aki ugyanazt mondaná. A végén már nem tudod, hogy melyiknek higgyél” – mondta az egyik panaszos.

A lefolytatott vizsgálatok eredményeként az ANRE 91 bírságot szabott ki idén az olasz tulajdonban levő szolgáltatóra, 1,47 millió lej értékben. A hivatal munkatársai megállapították, hogy az Enel nem szabályszerűen járt el a szerződések megkötésekor, nem tartotta be a határidőket, az elfogyasztottnál több energiát számlázott ki, nem térítette vissza a túlszámlázás értékét az ügyfeleknek, olyan klienseknek is számlázott, akik időközben szolgáltatót váltottak.

Az Enel semmitmondó választ küldött a Hotnews hírportál megkeresésére, megemlítve, hogy a cégcsoport kb. 3 millió ügyfelének 81 százaléka szabadpiaci szerződéssel rendelkezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg