banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Áramszünet a nagyvilágban: Romániában 180 perc az éves átlag, Németországban 30, Japánban 2,5

Az áramszünetek számát tekintve Ukrajna, Bosznia-Hercegovina és Bulgária is jobban áll nálunk.

Romániában nagy, a szocializmusnak a szó szoros értelmében legsötétebb éveiben gyökerező hagyománya van az áramszünetnek, amivel a map napig nem tudtunk szakítani. A Világbank, valamint az enterprisesutvey.com és az indexmundi.com portálok adatai szerint 2020-ban Románia még mindig a kullogók közé tartozik Európában az áramkimaradások időtartamát és gyakoriságát tekintve.

Nálunk egy átlagos fogyasztónál három óránál több időn át át szünetelt a szolgáltatás. Ennél rosszabb csak Bulgáriában, Szerbiában és Horvátországban volt a helyzet. Ez az áramelosztó rendszer elavult voltának a következménye, annak, hogy az elmúlt évtizedekben az állam a szükségesnél kevesebbet fordított a hálózat korszerűsítésére. A kimaradások hossza az egyik legfontosabb minőségi paraméter, amellyel egy elosztó rendszer színvonalát meg lehet határozni.

A kontinens nyugati felének az országai ebben a tekintetben is messze előttünk járnak. 2020-ban egy átlagos olasz fogyasztónak csak egy órán át kellett nélkülöznie az áramot, míg Németországban a szolgáltatás összesen fél órán át szünetelt. Az áramellátás nívójának tekintetében Japán a világbajnok, ahol a szolgáltatás mindössze két és fél percre szakadt meg tavaly. Ez hetvened része a romániai áramszünetek időtartamának.

Még rosszabbul állunk, ha nem az áramszünetek hosszát, hanem azok számát hasonlítjuk össze. Ebben a tekintetben Bulgária, Szerbia és Horvátország is jobban teljesít nálunk. Déli szomszédunknál átlagban 1,2 áramszünet jut egy hónapra, a két nyugat-balkáni államban pedig 0,6, illetve 1. Idehaza havi átlagban 1,4 áramszünet esik egy fogyasztóra. Mivel Romániában az áramkimaradások összesített időtartama rövidebb, ebből az következik, hogy a hibaelhárítás nálunk gyorsabb, mint a bulgároknál, a szerbeknél és a horvátoknál.

A régió többi államához képest még jobban le vagyunk maradva: Magyarországon 0,3 áramszünet esik egy hónapra, Lengyelországban 0,2, Szlovákiában 0,5, Csehországban pedig 0,4. Ami igazán siralmas az az, hogy még Ukrajna is jobban áll nálunk, ott 0,3 a havi áramszünetek száma.

Azzal vigasztalódhatunk, hogy vannak azért olyan országok is a világ ezen felén, ahol az áramszolgáltatás színvonala alacsonyabb, mint nálunk. Ezen mutató alapján az albán és a montenegrói áramelosztó rendszer teljesít a leggyengébben, 4,1, illetve 2,6 áramszünet/hó átlaggal, de a török adat is rosszabb a románnál, 1,7.

Az azért meglepő, hogy a fehérorosz elektromos energia hálózat a leginkább megbízható, havi 0,1 áramszünettel, feltéve, ha hinni lehet a Lukasenko-rezsim statisztikáinak.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?