Káoszba fulladt és áremelkedéshez vezetett az ingyenes gáz- és árambevezetés

A szolgáltatók nem győzik a munkát, a kis cégek anyagilag ellehetetlenülnek, a költségeket pedig úgyis a fogyasztók fogják állni.

2020 júniusa óta ingyenesen lehet rácsatlakozni a gázhálózatra, január óta pedig az áramelosztó rendszerre is. A populista lépés kezelhetetlen helyzethez, teljes káoszhoz vezetett a piacon, ráadásul etikai kérdéseket is felvet, és jelentős áremelkedést okozhat.

Az elosztó cégek arra panaszkodnak, hogy nem győzik a munkát, annyira megnőtt a csatlakozási kérelmek száma. „A gázszolgáltatás területén idén már több kérelmet adtak le, mint tavaly egész évben, annak ellenére, hogy a módosítás már júniusban életbe lépett” – magyarázta a Maszolnak Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) aligazgatója.

A szoláltatók nem csak a jelentősen megnövekedett munkamennyiség miatt elégedetlenek, hanem azért is, mivel nekik kell fedezniük a csatlakoztatási munkálatok költségeit. Ez a kevéssé tőkeerős cégek esetében nagy probléma, akkor is, ha a költségeket beépíthetik a tarifáikba, áthárítva így a fogyasztókra őket.

„Romániában 2 nagy gázszolgáltató van, náluk van a fogyasztók körülbelül 90 százaléka, és körülbelül 30 kicsi. A jelenlegi helyzetben ez utóbbiak halálra vannak ítélve” – mondta az ANRE aligazgatója. Végső soron azonban a fogyasztók hátán csattanhat az ostor, mivel a gázelosztó cégek a beruházások költségeit beleszámolhatják a gáz fogyasztói árába, amit az ANRE köteles jóváhagyni, ez pedig a kis cégek esetében akár a jelenlegi tarifa megduplázódásához vezethet.

Nincs ideális megoldás

A jelenlegi szabályozás roppant aggályos etikai tekintetben is, mivel a hálózatra való ingyenes rácsatlakozás költségei eloszlanak a fogyasztók között, tehát azokat is terheli, akik korábban fizettek azért, hogy kapcsolódhassanak az elosztó rendszerhez.

A helyzet azért is visszás, mivel szabályozva van, hogy egy szolgáltatónak, a kérelem benyújtásától számítva mennyi idő alatt kell elvégeznie a csatlakoztatási munkálatokat, ezek azonban a megnövekedett munkamennyiség miatt jelenleg betarthatatlanok.Az ingyenes csatlakozással a közvetlen haszonélvezőkön kívül senki nem jár jól / Fotó: Agerpres

Az áram- és gázelosztó vállalatok nyomást gyakorolnak az Energetikai Minisztériumra és az ANRE-re, hogy töröljék el, vagy függesszék fel az ingyenes csatlakozásra vonatkozó előírást. Ez azonban csak elméletileg egyszerű, mivel egy kedvezmény megvonásának mindig politikai ára van, kétséges tehát, hogy a kormánypártok bevállalnának egy ilyen népszerűtlen lépést.

A kompromisszumos megoldás az lehetne, ha ez csak a nehéz szociális helyzetű, kiszolgáltatott fogyasztókra vonatkozna, azonban ennek a kategóriának egyelőre nincsenek konkrét kritériumai. A szolgáltatók már azzal is kiegyeznének, ha az ingyenességet csak egy adott fogyasztási küszöbérték alatt lehetne igénybe venni, ami azonban szintén nagyon vitatható megoldás volna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Ez egy gazdasági-pénzügyi ellentmondás lenne. Ha egy nagy fogyasztó csatlakozik, akkor a beruházás, a fogyasztás növekedése révén megtérül. Egy kis fogyasztó esetében azonban a beruházás veszteséget termel, egy ilyen irányú módosítás pedig éppen ezek csatlakozását ösztönözné. Ennek következtében nőnének a tarifák, s minél drágább a gáz, az ügyfelek igyekeznek annál kevesebbet fogyasztani” – nyilatkozta Nagy-Bege Zoltán.

A gázhálózat fejlesztése lassan haladt az elmúlt években, aminek egyik oka a magas csatlakozási költség volt, annak ingyenessé tétele pedig épp a terjeszkedés felgyorsítását célozta, azonban még több problémát okozott, tájékoztatott az ANRE aligazgatója. Véleménye szerint olyan visszás eredménye is lehet, mint amilyen Magyarországon előállt, ahol 8 ezer km olyan vezeték van, amelyben soha nem folyt gáz, mivel beépítetlen telkeket, gazdátlan épületeket csatlakoztattak az elosztó rendszerre.

Kapcsolódók

Kimaradt?