Már ingyenes a gázbevezetés – de ez dráguláshoz vezethet

Az ingyenes bekötés csupán az elosztórendszer bővítésének költségeitől mentesíti a jövőbeni fogyasztókat.

Az országos energiaügyi hatóság (ANRE) október 9-én kiadott rendelete értelmében ingyenessé válik a gáz bevezetése a háztartási fogyasztók számára. A rendelkezés nem mentesíti az új fogyasztót az összes költség alól, az ügyfélnek ugyanis állnia kell az ingatlanja belső hálózatának, valamint az épületnek az utcai hálózatra való csatlakoztatásának a költségeit. Előbbi 1 000-1 500 euróba, utóbbi 1 500-1 600 lejbe kerül.

Az újdonságot az jelenti, hogy az új ügyfélnek nem kell kifizetnie az elosztóhálózat bővítésének a költségeit, ha arra szükség van ahhoz, hogy rácsatlakozzon a rendszerre. Az előbbieknél ez lényegesen nagyobb tétel, melynek összege attól függ, milyen távolságra kell meghosszabbítani a meglévő hálózatot. Ez a munkálat általában néhány tízezer euróba kerül, de ha a szóban forgó ingatlan viszonylag messze van az elosztó hálózattól, akkor százezres nagyságrendű is lehet.

Az ANRE rendelete értelmében a szolgáltatónak jogában áll növelni a gáz szállítási költsége címén felszámolt tarifát, ha arra kényszerül, hogy új csatlakozási igények miatt olyan fejlesztéseket kénytelen végrehajtani, amelyeket egyébként nem tett volna. Ez azt jelenti, hogy a költségeket nem a saját nyereségének a terhére állja, hanem átháríthatja azokat a fogyasztókra. A gázszolgáltatók minden bizonnyal élni is fognak ezzel a lehetőséggel, ami dráguláshoz fog vezetni.

Visszaélésre ad lehetőséget

A szállítási költségek jelenleg a fogyasztók által fizetett gázszámlának körülbelül az ötödét teszik ki. Egyes szakemberek szerint a szolgáltatók egy része nem csupán élni, hanem visszaélni fog az új szabályozás adta lehetőségekkel, a hálózat bővítésének kiadásaiba ugyanis egyéb költségeket is el fognak tudni rejteni, melyeket ráterhelnek majd a fogyasztókra.

Az ANRE rendeletének célja, hogy felgyorsítsa a gázfelhasználók számának a növekedését. Az országban 2019 végén 42 300 km volt a gázelosztó hálózat hossza, az elmúlt hat évben átlagosan 730 kilométerrel nőtt. A háztartásoknak körülbelül 35 százaléka fűt és főz földgázzal. Magyarországon 100 ezer km a gázvezetékek teljes hossza, az elosztórendszerre a háztartások 98 százaléka van rácsatlakozva.

Virgil Popescu energetikai miniszter a közelmúltban kijelentette, az a célkitűzése, hogy négy év leforgása alatt megduplázódjon a gázfelhasználó lakossági fogyasztók száma. Első hallásra ez erősen választási kampányízű, nehezen megvalósítható célkitűzésnek tűnik.

(Nyitókép forrása: Maros Megyei Tanács)

Kapcsolódók

Kimaradt?